x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Gaze - Puteri sporite pentru operatori

Gaze - Puteri sporite pentru operatori

04 Aug 2004   •   00:00

Companiile din sectorul gazelor naturale vor fi obligate sa-si separe, in evidenta contabila, activitatile de furnizare, transport, tranzit, inmagazinare si distributie.

FLORIN ZAINESCU

Conform Legii Gazelor Naturale, care va intra in vigoare la sfarsitul lunii august, justificarea este data de "evitarea discriminarii si a subventiilor incrucisate", urmarindu-se, totodata, si incurajarea competitiei, se arata in actul normativ care introduce in legislatia interna unele prevederi ale UE. Din 2007, societatile din domeniu vor trebui sa infiinteze filiale separate pentru fiecare dintre activitatile de furnizare, transport, tranzit, inmagazinare si distributie. Exceptie vor face doar acele firme de distributie care deservesc cel mult 100.000 consumatori.

LIBERTATE. Noua lege are insa si avantaje. Astfel, transportatorii si distribuitorii de gaze vor avea "drept de uz" asupra terenurilor si bunurilor proprietate privata, daca pe suprafata acestora se gasesc capacitati si instalatii specifice activitatii lor. Ba, mai mult, concesionarii nu vor avea nevoie de acordul proprietarului unui teren pentru a interveni la obiectivele amplasate pe acesta.

Ei pot desfiinta culturile agricole sau plantatiile de pe o proprietate privata, pot instala utilaje, locuinte de santier si birouri si pot sa opreasca sau sa restranga activitati ale proprietarului, daca aceste operatiuni sunt strict necesare pentru efectuarea lucrarilor de constructie. Dar, in schimb, acestia trebuie sa suporte pagubele produse.

×
Subiecte în articol: economic