Cel mai mare producator de gaze naturale din lume, colosul rus Gazprom, a cumparat 54% din actiunile Atomstroieksport, companie constructoare de centrale nucleare, restul capitalului fiind detinut de Agentia Federala de Energie Atomica, potrivit unor informatii aparute in presa rusa.
ADRIAN N. IONESCU
Guvernul rus intentioneaza sa faca din Gazprom centrul sistemului energetic rus, urmatoarea achizitie fiind compania petroliera Rosneft, care este tot de stat, dupa ce, potrivit presedintelui grupului, Alexei Miller, un apropiat al lui Vladimir Putin a declarat ca au fost cumparate pachete strategice de actiuni la compania energetica nationala UES si la furnizorul de electricitate din regiunea Moscovei.
EXPANSIUNEA EUROPEANA. Prin monopolul gazelor naturale, asigurat de gigantul Gazprom, Rusia si-a dezvoltat o adevarata retea de reprezentante si firme mixte, in care s-au investit circa 2,6 miliarde de dolari, acoperindu-se o arie vasta, din Estonia si Marea Baltica pana in Bulgaria si Marea Neagra, comenteaza The International Herald Tribune. Gazprom asigura aproximativ 25% din cererea est-europeana, 91% in Ungaria, 79% in Polonia si 75% in Cehia. "Extinderea UE ar trebui sa fie o mare provocare pentru tarile din est, in sensul cresterii concurentei", a declarat Claudia Kemfert, expert al institutului de cercetare berlinez DIW.
In prezent, Rusia furnizeaza 44% din necesarul de gaze naturale al UE si 18% din cel de petrol, dar extinderea UE ar creste ponderea importurilor din Rusia la circa 60%. Dimensiunile gigantice ale Gazprom se vadesc in termeni de profit (5,46 miliarde de dolari in 2003, cel mai mare din istoria sa), dar si ca datorii, cele mai mari ale vreunei companii ruse (16,29 miliarde de dolari).
ESEC RELATIV IN ROMANIA. Gazprom nu a reusit sa se califice la negocierile finale pentru Distrigaz Sud, cu toate ca toti analistii vedeau concernul rus ca viitor proprietar al companiei, unul dintre argumente fiind oferta lui Miller de a incheia un contract de furnizare a gazelor pe termen lung. Cel putin formal, Romania depinde de renegocierea anuala a contractului. A avut castig de cauza Gaz de France datorita unei oferte financiare mai bune, iar oficialii romani au ridicat din umeri spunand ca punctajul a fost cel care a decis castigatorul.
Citește pe Antena3.ro