x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Gazprom dă târcoale României

Gazprom dă târcoale României

de Daniel Ionaşcu    |    12 Oct 2011   •   17:11

O delegatie a Gazprom Neft, divizia petroliera a gigantului rus, se va intalni azi cu premierul Emil Boc, potrivit unor surse citate de Mediafax.

Presa scria acum doua saptamani ca Petrom se afla in discutii cu societatea sarba NIS, controlata de Gazprom Neft, pentru a vinde 130 de benzinarii, un sfert din reteaua sa de distributie a carburantilor. In vara, oficialii Rompetrol au anuntat ca NIS a dorit cumpararea intregii sale retele de benzinarii din Romania. Compania, controlata de KazMunaiGaz, a refuzat oferta.
NIS a anuntat, in septembrie, ca vrea sa se extinda in Romania, Bulgaria, Ungaria si Bosnia si a infiintat subsidiare in aceste tari. NIS detine doua rafinarii, la Pancevo sI Novi Sad iar Gazprom Neft furnizeaza titeiul brut. Compania nu are, insa, piata de desfacere iar Romania este cea mai mare din zona. Azerii de la compania de stat SOCAR cauta sI ei sa se extinda in Romania, considerand piata atractiva. NIS si compania East West Petroleum Corporation, cu sediul in Canada, au semnat in luna mai un acord pentru dezvoltarea a patru blocuri de explorare de petrol si gaze in Romania.

Depozite sI termocentrale
Reprezentantii Gazprom nu vor discuta si cu conducerea Ministerului Economiei. La inceputul lunii octombrie Ion Ariton, ministrul Economiei, a efectuat o vizita la Moscova, unde a discutat cu sefii Gazprom, Lukoil si Mechel. In cadrul acesteia Gazprom a discutat cu partea romana despre realizarea unor termocentrale pe gaze si realizarea de depozite subterane.
Acestea sunt proiecte mai vechi, de doi ani, elaborate de catre predecesorul lui Ariton, Adriean Videanu, insa nu s-a progresat foarte mult asupra lor. “Parteneriatul' prevedea infiintarea unei companii mixte Romgaz-Gazprom, in care fiecare companie sa detina cate 50%. “Maretele' planuri anuntate atunci includeau realizarea a 10 depozite de gaze cu o capacitate totala de 4-6 miliarde de metri cubi. Din acestea 2 miliarde ar fi trebuit sa fie doar la Roman-Margineni. La randul ei aceasta este o “ciorba reincalzita', proiectul fiind amintit public de cativa ani incoace fara niciun rezultat. In 2009, surse din domeniul energetic declarau pentru Jurnalul National ca Gazprom e mai interesata de depozitul de gaze de langa Craiova, decat cel de la Roman-Margineni, din judetul Neamt. Iar asta este pentru ca din Bulgaria se poate trage relativ usor o conducta pana la Ghercesti, langa Craiova, unde se afla depozitul detinut de Romgaz. Gazprom ar fi dorit atunci marirea capacitatii acestuia pentru a devenit “rezervorul' gazoductului South Stream. In privinta termocentralelor, Videanu anunta caRomgaz sI Gazprom vor construi centrala de la Iernut, cu o capacitate de 600 MW sI ca ar putea participa la modernizarea termocentralelor detinute de Electrocentrale Bucuresti, care au in total 3.000 MW. Parteneriatul

In 2010, Videanu declara la Rovinari ca Gazprom Neft vrea sa participe la realizarea conductei de petrol Craiova-Pancevo, realizata de Romania si Serbia. Aceasta ar putea fi parte a oleoductului Constanta-Trieste, prin care ar trebui sa “galgaie' titeiul adus prin Marea Neagra din Kazahstan si Azerbaidjan. Intre timp, conducta Constanta-Trieste a fost cvasi-abandonata din cauza crizei sI a lipsei de finantare a proiectului.

Eliminarea intermediarilor, visul ministrilor

Ministerul Economiei a mai anuntat acum cateva zile si ca grupul rus si-a manifestat disponibilitatea de a stabili relatii contractuale directe pentru furnizarea de gaz catre Romania. Insa comunicatul grupului rus, postat pe propriul site, nu mentioneaza nimic de asta, ci doar despre discutii privind tranzitul gazelor prin tara noastra. In schimb, Gazprom mentioneaza pe site-ul sau ca are contracte pana in 2030 cu intermediarii care ne livreaza gaze. Acestia sunt WIEE, o companie mixta a Gazprom cu grupul german Wintershal, sI Conef – controlata de oligarhus rus Vitali Matsitsky, proprietarul Alro. Eliminarea intermediarilor este sI acesta un vis mai vechi al Romaniei, ministrul Economiei Varujan Vosganian spunand in 2008 ca Romania plateste o factura la gaze cu 10% mai mare din cauza intermediarilor.

Rusii au vrut sa puna mana pe Romgaz sI Petrom
Romania ar putea avea relatii comerciale directe cu grupul rus Gazprom si ar primi gaze naturale ieftine daca ar primi ceva la schimb, declara in data de 17 mai Igor Sidorov, consilier economic al Ambasadei Rusiei la Bucuresti. “Romania n-ar obtine neaparat un pret mai bun la gaze, daca s-ar elimina intermediarii, dar daca ar oferi ceva grupului Gazprom, daca ar face un pas inainte catre Gazprom, ar putea', a afirmat Sidorov, prezent la reuniunea ministrilor Economiei din statele membre ale Organizatiei Cooperarii Economice a Marii Negre, desfãsurata la Bucuresti. El adauga atunci ca daca Romania ar fi vandut Distrigaz Sud catre Gazprom, care a vrut sa o cumpere, statul ar fi avut un pret mai bun la gaze in prezent. Distrigaz Sud a fost preluata in 2005 de grupul francez Gaz de France.
Romgaz fusese initial pusa pe lista de privatizari in 2005. Un consortiu format din companiile Credit Suisse First Boston, Linklaters si FRAI a castigat procesul de selectie a consultantului statului pentru privatizarea Romgaz Medias. First Boston a consiliat statul si la privatizarile Petrom cu OMV, Distrigaz Nord cu E.ON si Distrigaz Sud cu GdF. Oficial Gazprom isi declara interesul in luna mai 2006. Urmeaza apoi celebra sedinta a Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) din noiembrie 2006, cand s-a hotarat stoparea privatizarilor din sistemul energetic romanesc.
Gazprom a mai vrut sa prea sI Petrom, atunci cand compania a fost scoasa la privatizare. In octombrie 2003, companiile OMV si Gazprom au negociat in secret un pact pentru a cumpara Petrom, aflata atunci in proces de privatizare. Scopul negocierilor de atunci era ca Petrom sa fie divizata. OMV ar fi ramas cu petrolul sI benzinariile, iar Gazprom sI Marco Group sa preia activitatea de gaze. Marco Group este controlata de Vitali Matsitsky, care controleaza in Romania combinatul metalurgic Alro sI aduce gaze in tara prin Conef.

×