x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Gazprom invocă forța majoră pentru reducerea livrărilor prin conducta Nord Stream1

Gazprom invocă forța majoră pentru reducerea livrărilor prin conducta Nord Stream1

19 Iul 2022   •   10:04
Gazprom invocă forța majoră pentru reducerea livrărilor prin conducta Nord Stream1

Gazprom a anunțat că nu-și poate îndeplini obligațiile contractuale privind livrările prin gazoductul Nord Stream1 invocând forța majoră, scrie Reuters.

Furnizorul rus a transmis că nu va relua livrările la cotele normale ca urmare a unei "situaţii extraordinare", care nu poate fi controlată de Gazprom, fapt ce "scuteşte compania de la plata despăgubirilor pentru orice reduceri ale livrărilor survenite între timp".

Este vorba despre livrările de gaze prin conducta Nord Stream1 care aprovizionează Germania, Austria și alte state UE. 

Livrările de gaze naturale din Rusia au scăzut pe marile rute de tranzit, inclusiv prin Ucraina şi Belarus, dar şi prin conducta Nord Stream 1, la care se efectuează în prezent lucrări de mentenanţă. 

Compania austriacă OMV transmite că  se așteaptă ca livrările să fie reluate conform planificării, după ce acestea s-au redus cu 70% față de nivelul anterior datei de 14 iunie 2022.

Problemele au apărut ca urmare a sancțiunilor occidentale impuse Rusiei din cauza invaziei în Ucraina. Totodată, statele UE vor să-și umple rezervele pentru iarnă în proporție de peste 80% dar deocamdată nu au depășit 40% iar scăderea furnizării de gaze naturale amplifică temerile privind încălzirea din timpul sezonului rece în majoritatea țărilor comunitare. 

 



 

×
Subiecte în articol: omv nord stream1 gazprom gaze