x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Gazprom, pregătit să intre la Nabucco

Gazprom, pregătit să intre la Nabucco

12 Feb 2008   •   00:00

Gigantul rus Gazprom este pregătit să ia în considerare participarea la construirea Nabucco. Potrivit lui Serghei Kuprianov, purtătorul de cuvânt al grupului rus, eventualele propuneri vor fi examinate.



Gigantul rus Gazprom este pregătit să ia în considerare participarea la construirea Nabucco. Potrivit lui Serghei Kuprianov, purtătorul de cuvânt al grupului rus, eventualele propuneri vor fi examinate. “Dacă vor fi făcute astfel de propuneri, le vom examina”, a spus Kuprianov la o emisiune a postului de radio Echo din Moscova. El a mai spus că au apărut opinii în cadrul Comisiei Europene, conform cărora “acest proiect nu poate ocoli Gazprom”. În acest moment, companiile participante la proiect sunt RWE (Germania), OMV (Austria), MOL (Ungaria), Transgaz (România), Bulgargaz  (Bulgaria) şi Botas (Turcia). Însă nici una dintre aceste companii nu are capacitatea de a furniza cantitatea de gaze necesară, de 20-30 de miliarde de metri cubi pe an, pentru ca acest proiect să fie rentabil.
De asemenea, există discuţii în privinţa unui posibil al şaptelea partener la proiect, poziţie pentru care au fost nominalizate Gaz de France, Gazprom şi SOCAR, compania azeră din domeniul hidrocarburilor. De asemenea, în privinţa livrărilor de gaze, pe lângă cantităţile din zona Mării Caspice şi din Egipt, au mai fost identificate drept surse de aprovizionare Irakul, şi, eventual, Iranul.
Nabucco va avea 3.300 de kilometri şi o capacitate maximă de transport de 31 de miliarde de metri cubi pe an, investiţia totală fiind evaluată la cinci miliarde de euro.

×
Subiecte în articol: economic