x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Gazul rusesc a ajuns 410 dolari

Gazul rusesc a ajuns 410 dolari

11 Iun 2008   •   00:00

Preţul gazeului natural rusesc livrat de Gazprom în Europa a ajuns 410 dolari pe mia de metri cubi, a precizat Alexei Miller, preşedintele grupului.



Preţul gazeului natural rusesc livrat de Gazprom în Europa a ajuns 410 dolari pe mia de metri cubi, a precizat Alexei Miller, preşedintele grupului.

"Recent, cu prilejul reuniunii de la Paris, am prognosticat că preţul gazului livrat Europei va ajunge la 400 de dolari pentru mia de metri cubi la finele lui 2008. Cu toate acestea, Gazprom a subestimat potenţialul de creştere a preţurilor. În prezent, preţul mediu plătit de clienţii noştri europeni este de 410 dolari pentru mia de metri cubi", a spus Miller.
El a mai completat că preţul barilului de ţiţei ar putea ajunge şi la 250 de dolari "în viitorul apropiat", pe măsură ce competiţia pentru resurse energetice se intensifică.

Preţul gazelor naturale contractate pe termen lung este legat de cotaţia de pe bursele internaţionale ale petrolului. Din cauza problemelor economiei americane, investitorii s-au reorientat spre bursele de mărfuri, pentru a se proteja de căderea dolarului, ceea ce a dus la maxime istorice pentru ţiţei, aur, platină şi la preţuri foarte mari la alimente.
Gazprom livrează un sfert din gazele naturale consumate în Europa şi vrea să majoreze acest procent pînă la 33%. Pentru a atinge această ţintă, grupul rus va investi numai în acest an 30 de miliarde de dolari, sumă ce va creşte în anii următori. Anul trecut, Gazprom a extras 548,5 miliarde de metri cubi de gaze. Compania are o capitalizare de 330 miliarde de dolari, iar Miller a estimat că în următorii 7-10 ani, valoarea companiei se va tripla.

CONSECINŢĂ. Anunţul nu poate decît să îngrijoreze autorităţile române, avînd în vedere că ţara noastră importă 30-33% din gazul consumat. Distrigaz Sud şi E.ON Gaz România au cerut majorări ale preţului gazelor de minimum 10% de la 1 iulie, anunţînd că preţul gazelor de import va ajunge peste 400 de dolari pe mia de metri cubi, sumă deja atinsă. Cei doi mari distribuitori au mai anunţat că în cazul în care majorarea de tarif nu se va efectua, companiile vor ajunge în imposibilitatea de a achiziţiona cantităţile necesare perioadei următoare. Reprezentanţii companiilor în cauză anunţau în urmă cu cîteva luni că intenţionează sistarea furnizării de gaze către centralele electrotermice (CET) cu datorii.

×
Subiecte în articol: economic dolari