x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Marii câștigători de pe piața de energie. PNL-istul cu cea mai energizată avere

Marii câștigători de pe piața de energie. PNL-istul cu cea mai energizată avere

de Adrian Stoica    |    03 Feb 2023   •   07:20
Marii câștigători de pe piața de energie. PNL-istul cu cea mai energizată avere

Politician liberal, fost prefect de Constanța, fost secretar de stat în Ministerul Economiei, acum în Ministerul Energiei, acționar în multe companii energetice ale statului, dar și într-o companie privată care are ca obiect de activitate producerea și comercializarea energiei electrice. Cu un astfel de portofoliu în zona energiei, nici nu este de mirare că George Niculescu a fost numit recent, de premierul Nicolae Ciucă, și în funcția de înalt reprezentant din partea României în Comitetul director ad-hoc al UE pentru agregarea cererii şi achiziţionării în comun a gazelor naturale la nivelul Uniunii Europene.

Liberalul George Niculescu reușește astfel să se afle pe întregul lanț energetic, având acces la informații sensibile și, în același timp, să fie acționar la multe societăți din zona de energie. În plus, vorbim despre companii listate la bursă, ceea ce îi conferă un mare avantaj în raport cu ceilalți acționari. Lăsând deoparte problema de moralitate, a deține în avans informații despre condițiile de piață care pot influența valoarea acțiunilor unei companii listate este o încălcare a regulilor de pe piața de capital.

Creșterea prețurilor la energia electrică și la gaze naturale a adus venituri fabuloase companiilor energetice în ultimul an. Statul român, dar și ceilalți acționari au fost marii câștigători ai acestor scumpiri, ei umflându-și conturile din dividendele pe care aceste entități le distribuie. Așa este și cazul lui George Sergiu Niculescu, care din poziția pe care o ocupă este pus să facă politica energetică a României și să vegheze la buna funcționare a sistemului energetic, mai ales că este direct interesat, prin dubla sa calitate, de conducător și acționar. Ca masa să fie bogată, la unele dintre aceste companii el a fost sau este și membru în Consiliile de Administrație, potrivit declarațiilor sale de interese.

Unde deține acțiuni

George Niculescu are acțiuni la societățile Electrica SA, în valoare de 97.000 de lei (11.000 de acțiuni), la Nuclearelectrica SA, în valoare de 197.500 de lei (4.500 de acțiuni), la Romgaz SA, în valoare de 72.000 de lei (1.500 de acțiuni), la OMV Petrom SA, în valoare de 83.000 de lei (180.000 de acțiuni). De asemenea, el mai deține acțiuni la Transelectrica, în valoare de 19.000 de lei (1.000 de acțiuni) și la Transgaz SA, în valoare de 96.0000 de lei (400 de acțiuni), potrivit declarației sale de interese depuse în iulie 2022. O trecere în revistă a declarațiilor sale de interese din ultimii ani ne arată că numărul societăților din energie unde este acționar a crescut, iar la altele unde era acționar și-a majorat deținerile.

Cât a încasat din dividende

Potrivit ultimei declarații de avere, în 2021 George Niculescu a încasat 93.858 de lei ca secretar de stat în Ministerul Energiei, 122.919 lei ca membru în CA la Romgaz și dividende de 28.120 de lei de la companiile energetice unde deține acțiuni (plus două din afara sistemului), după ce în 2020 primise de la acestea 15.169 de lei. Odată cu majorarea masivă a prețurilor anul trecut, valoarea dividendelor pe care le va încasa anul acesta vor crește considerabil.

 

133.800 de lei a fost contribuția lui George Niculescu la campania electorală a filialei PNL Constanța în alegerile locale din 2020

 

A crescut odată cu partidul

În 2016 era consilier județean la Constanța, din partea liberalilor, dar adevărata ascensiune politică a lui George Niculescu a început în 2019, după ce PNL a ajuns la guvernare. La sfârșitul acelui an, după ce PSD era debarcat de la putere printr-o moțiune de cenzură, George Niculescu era angajat la Primăria Eforie. Nu stă mult aici, fiind numit, în decembrie 2019, în funcția de prefect al județului Constanța, unde rămâne până în octombrie 2020. Candidează pentru un loc de senator, dar ratează fotoliul. Ulterior, PNL îl recuperează și-l numește secretar de stat la Ministerul Economiei, după care la Ministerul Energiei.

 

Contactat telefonic de Jurnalul pentru a-și exprima punctul de vedere în legătură cu poziția în care se află, secretarul de stat George Niculescu nu a răspuns.

×