x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ghidul de bune practici

Ghidul de bune practici

de Daniela Ivan    |    Elena Stan    |    20 Mar 2008   •   00:00
Ghidul de bune practici
Sursa foto: Marin Raica/

Producătorii şi retailerii s-au întâlnit ieri la Ministerul Agriculturii pentru a clarifica acuzaţiile privind practicile anticoncurenţiale denunţate recent de către fermieri.

Producătorii şi retailerii s-au întâlnit ieri la Ministerul Agriculturii pentru a clarifica acuzaţiile privind practicile anticoncurenţiale denunţate recent de către fermieri.

 

Ministerele Agriculturii, Finanţelor şi cel al Co­mer­ţului vor stabili un grup de lucru care să elaboreze un ghid de bune practici pentru retaileri şi producătorii din in­dus­tria alimentară, a declarat minis­trul Agriculturii, Dacian Cioloş, după întâlnire. “Acest ghid va stabili nişte principii de la care să pornească discuţiile şi un cadru civilizat de dialog”, a mai spus ministrul Agriculturii. Cele trei ministere vor elabora un memorandum care prevede înfiinţarea acestui grup de lucru, document care va fi prezentat în şedinţa de Guvern de miercuri, 26 martie. Săptămânii viitoare Ministerul Agriculturii va elabora un calendar de discuţii pe filieră interprofesională, între procesatori şi retaileri pentru fiecare sector în parte.

 

REZOLVARE. Cio­loş a propus for­marea unor structuri interprofe­sio­­nale din care să fa­că parte re­pre­zentanţi ai pro­du­cătorilor, procesatorilor şi retailerilor, în cadrul cărora să fie discutate problemele apărute între aceştia. “Ar fi utilă integrarea retailerilor în structuri profesionale pentru că discuţiile trebuie să continue. După o primă întâlnire nu se pot întâmpla miracole. Este important să stabilim un cadru instituţional de discuţii şi ar fi poate util ca în continuare să se discute pe fiecare sector în parte”, a spus Cioloş. Producătorii români au acuzat în ultima perioadă retailerii că impun practici anticoncurenţiale, care urcă artificial preţurile, reduc profiturile şi duc la falimentarea magazinelor de proximitate.

Printre practicile abuzive enumerate de patronate şi sindicatele din sectorul alimentar se numără “taxele ascunse”, plătite pentru înscrierea pe lista de furnizori, promovarea produselor, acordarea de discounturi anticipate, compensaţii atunci când profiturile la vânzare au fost mai mici decât cele furnizate, plăţi pentru acoperirea produselor pierdute, contribuţii pentru amenajarea şi deschiderea de noi magazine sau reducerea preţurilor.

 

Agricultorii vor motorină cu 2 lei

Protestul fermierilor de la Agrostar de marţi a fost urmat ieri de protestul Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR). Protestatarii au cerut reducerea la jumătate a pre­ţului motorinei pentru agricultură, ajungând la doi lei pe litru, plata subvenţiilor restante de anul trecut şi repararea siste­m­e­lor de irigaţii. “Cerem această reducere a preţului la motorină pentru ca devizul de cultură să scadă astfel încât ţăranul român să aibă un profit. În momentul de faţă nu există resurse pentru apro­vizionarea cu motorină”, a declarat Marcel Cucu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Produ­c­ă­torilor Agricoli din România (LAPAR). Producătorii agricoli au cerut ieri autorităţilor să reducă la jumătate preţul motorinei pentru lucrările agricole.

×
Subiecte în articol: economic