x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Schimbare RADICALĂ pe piața auto. Gigantul saudit Aramco va deține 20% din producția de motoare Dacia

Schimbare RADICALĂ pe piața auto. Gigantul saudit Aramco va deține 20% din producția de motoare Dacia

de Redacția Jurnalul    |    17 Ian 2023   •   13:00
Schimbare RADICALĂ pe piața auto. Gigantul saudit Aramco va deține 20% din producția de motoare Dacia

Constructorul auto Renault și producătorul chinez Geely vor să încheie un acord cu gigantul petrolier Aramco din Arabia Saudită pentru dezvoltarea de motoare pe combustie internă și hibride, scrie Reuters.

Aramco ar putea prelua 20% din compania mixtă francezo-chineză, iar Renault și Geely vor deține 40%, potrivit unor surse din interior. Se urmărește astfel înființarea în acest an a unei societăți care să producă peste 5 milioane de sisteme de transmisii, motoare hibride și cu emisii scăzute. 

Inițial, Renault anunțase că se discuta despre două firme separate, una pentru dezvoltare, producție și vânzare de vehicule electrie, cu sediul în Franța, iar cealaltă pentru dezvoltarea și producție de motoare și cutii de viteze termice și hibride E-TECH, cu fabrici în România, Portugalia, Spania și Turcia. 

Dar spre sfârșitul anului 2023, cei doi constructori auto au optat pentru o societate mixtă pentru motoare pe combustie şi tehnologie hibridă. Aceasta ar urma să dețină 17 fabrici și 3 centre de cercetare, unde vor lucra circa 19.000 de angajați. Societatea mixtă va avea numele de cod "Horse" pentru Renault şi "Rubik" pentru Geely.

Gigantul saudit Aramco va sprijini dezvoltarea tehnologiilor pentru decarbonizare la motoarele pe benzină și va contribui la cercetare-dezvoltare pentru sistemele de propulsie. 

De asemenea, Aramco a încheiat un parteneriat cu producătorul auto sud-coreean Hyundai Motor, în 2022, pentru combustibili îmbunătățiți folosiți la motoarele hibride. 
 

 

×