“Cum de Grecia, o tara de marimea statului american Indiana, ameninta sistemul financiar global?", se intreaba Garry Cohn, directorul operational al Goldman Sachs.
Folosind ca parabola o reclama pentru credite ieftine, el precizeaza intr-un interviu pentru The Telegraph, ca si-a schimbat total optica asupra spargerii euro in ultimii trei ani. Daca acum doi-trei ani credea ca euro se va zbate sa se mentina la suprafata, acum – dupa un an in care politicienii europeni s-au luptat cu pietele – crede ca amenintarea spargerii este mai echilibrata.
“Este haios, daca m-ati fi intrebat asta acum 2-3 ani, nu credeam ca euro va supravietui. Anul trecut a fost un test in care ar fi putut fi situatii in care pur sI simplu nu ar fi mers. Oamenii pot renunta usor, dar cred ca aceasta convingere de a tine euro impreuna este foarte puternica. Cred ca anul treuct, euro a devenit mai puternic. Este foarte, foarte dificil sa spargi euro", a spus el.
Odata, Cohn s-a intrebat daca statele periferice ar putea da faliment sau daca Germania ar putea dori sa iasa. Euro este destinat sa reuseasca. “Pana cand cade", spune el sI rade.
Si atunci, zona euro, va ajunge, in final la Banca Centrala Europeana (BCE). “Solutia trebuie sa vina de la BCE", spune directorul Goldman Sachs. “In finalul zilei, (solutia -nr) este banca centrala. Aceasta este entitatea care poate crea mai multa moneda, mai multi euro", precizeaza Cohn.
El spune ca intelege de ce Germania argumenteaza ca folosirea BCE ca “o mare bazooka" ar permite, pur si simplu, ca statele slabe sa continue cu indisciplina financiara. Dar exista si o alta parte a problemei: “Uitati-va ce avantaje puternice a avut economia germana prin faptul ca a fost capabila sa exporte la un curs mult mai mic decat ar fi mentinut marca germana", spune el. Astfel, miracolul economic german este sustinut, in final, de faptul ca Grecia, Italia, Spania si altii nu-si pot pune propriile economii in regula.