x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Grecia a fost salvată. Care e preţul?

Grecia a fost salvată. Care e preţul?

de Daniela Ivan    |    20 Feb 2012   •   21:00
Grecia a fost salvată. Care e preţul?

Ministrii Finantelor din zona euro au aprobat marti de dimineata cel de-al doilea acord de salvare a Greciei de la faliment. Programul prevede 130 mi­liarde euro pentru realizarea conversiei de obligatiuni detinute de creditorii privati si pentru recapitalizarea bancilor elene, potrivit Reuters. Acordul este insotit de schema de conversie a obligatiunilor grecesti detinute de investitorii privati in titluri cu maturitati mai indelungate si un cupon mai mic.

Practic, creditorii din sectorul privat ai statului elen, in ge­neral banci grecesti si franceze, au acceptat pierderi de peste 100 mi­liarde euro, adica 53,5% din valoarea nominala a obligatiunilor detinute. Scopul programului este reducerea datoriei de stat a Greciei de la 160% din PIB la 120,5% pana in 2020, aproape de nivelul maxim conside­rat sustenabil de catre FMI. Efectele salvarii Greciei s-au simtit imediat. Spania a refinantat datorii pe termen scurt la un cost in scadere puternica fata de licitatia precedenta, din ia­nuarie, euro s-a apreciat pe pietele asiatice, iar activele defensive, cu un grad ridicat de siguranta, au in­registrat scaderi.

Unde se duc banii
Cea mai mare parte a sumei de 130 miliarde euro pusa la dispozitia Greciei in cadrul acordului va fi utilizata pentru finantarea conversiei de obligatiuni si pentru garantarea stabilitatii sistemului bancar elen, transmite Reuters. Adica va ajunge la banci, care, iata, sunt recopensate ca au acceptat pierderi de 53,5% din sumele investite in obligatiunile initiale. Circa 30 miliarde euro vor fi distribuite ca 'stimulente' pentru creditorii privati, pentru a-si determina sa participe la schema de preschimbare a obligatiunilor. Alte 23 miliarde euro sunt destinate recapitalizarii bancilor grecesti. Finantarea propriu-zisa a conversiei de obligatiuni va necesita fonduri de 35 miliarde euro din pachet. Obli­ga­tiunile de 14,5 miliarde euro care ar fi trebuit rascumparate de guvernul elen pe 20 martie vor fi restructurate, sta­tul urmand astfel sa evite de­­faultul.

Grecii vor avea viata insuportabila
Acordul nu prevede 'aproape nimic' pentru sprijinirea economiei grecesti, care ar putea reveni pe crestere abia peste 10 ani, noteaza Reuters. Masurile dure de austeritate care conditioneaza pachetul de finantare vor accentua recesiunea economiei grecesti, intrata deja in cel de-al cincilea an consecutiv, iar veniturile statului vor avea in continuare de suferit. Grecia s-a angajat sa reduca pensiile, salariul minim si cheltuielile pentru sanatate si aparare, dar si sa restranga numarul angajatilor din sectorul public si sa vanda active. Concret, salariul minim va fi redus cu 20%, vor fi taiate unele pensii complementare si vor disparea 15.000 de posturi din sectorul public.

Analistii economici s-au grabit sa remarce ca strategia Germaniei pentru Grecia pare sa vrea sa le faca viata grecilor atat de insuportabila incat acestia sa ceara ei insisi sa iasa din zona euro. Practic, editorialistul Financial Times, Wolfgang Munchau, a catalogat-o 'strategie de suicid asistat' in 'prima colonie a zonei euro'. In mod cert, Merkel nu vrea sa fie prinsa cu arma crimei in mana. Este o strategie de suicid asistat, una extrem de periculoasa si irespon­sabila, scrie editorialistul Financial Times.

Citeste si Noul acord sterge din datoria Greciei 107 miliarde de euro

Citeste si Jucker: Ajutorul trebuie sa garanteze mentinerea Greciei in zona euro
×