x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Greva a fost semigenerală

Greva a fost semigenerală

de Daniela Ivan    |    Eugenia Mihalcea    |    Monica Andrei Capatos    |    Diana Scarlat    |    06 Oct 2009   •   00:00
Greva a fost semigenerală
Sursa foto: Bogdan Iuraşcu/Jurnalul Naţional

Greva generală anunţată cu surle şi trâmbiţe de Alianţa Bugetarilor nu prea a fost generală, având în vedere grevele japoneze sau munca la o treime din capacitate în unele instituţii. Dar a fost o oportunitate pentru dialog. Sindicaliştii vor continua însă protestele, iar "Ziua Mondială a Muncii Decente" ar trebui să scoată mâine în stradă peste 20.000 de oameni.

Sindicaliştii au fost invitaţi ieri la Ministerul Muncii, unde Gheorghe Pogea, ministrul Finanţelor şi al Muncii, a declarat că se va continua dialogul pe marginea Legii salarizării, o comisie interministerială urmând a aduce ajustări şi completări actului normativ până în iunie 2010. "Ministerul Muncii şi Guvernul au toată disponibilitatea pentru a dialoga cu sindicatele, dar cu rugămintea să încheiem până în noiembrie, când începe campania electorală", a declarat Pogea.

La întâlnirea cu sindicatele a participat ieri şi premierul Emil Boc, acesta cerându-le sindicaliştilor să refacă grilele de salarizare cu ajutorul comisiilor de dialog social, ţinând cont de buget. Pe de altă parte, preşedintele Băsescu nu crede că Legea salarizării unitare în sistemul bugetar ar trebui modificată, susţinând în continuare că este foarte bună şi echilibrată, "pentru că nemulţumeşte pe toată lumea".

La finalul discuţiilor care au avut loc ieri la Ministerul Muncii, reprezentanţii Alianţei Bugetarilor s-au declarat nemulţumiţi şi au anunţat că protestele vor continua, pentru că nu s-a rezolvat nici una dintre problemele ridicate. Alianţa ameninţă în continuare cu grevă generală pe termen nelimitat. Până atunci, peste 20.000 de bugetari şi angajaţi din mediul privat sunt aşteptaţi mâine la protest.

Mitingul se va desfăşura între orele 11:00 şi 14:00 la sediul Guvernului, principalele revendicări fiind modificarea Legii salarizării, prin refacerea grilelor, un salariu minim pe economie de 740 de lei în 2010, susţinerea unităţilor economice, crearea de locuri de muncă şi protecţia angajaţilor.

E ŞI NU E!
Un raid prin Capitală de ziua grevei generale a arătat cam aşa. Bucureştenii care s-au dus cu o petiţie, o cerere sau pentru o informaţie la administraţiile locale au avut surprize. Unele plăcute, altele nu. După cum le-a fost norocul. O parte din primării au ţinut cont de greva anunţaţă, o parte au ignorat-o, contextul politic fiind unul care a contat în luarea deciziilor. Cea mai mare desfăşurare de forţe a fost la Primăria Capitalei, unde aproximativ 500 de salariaţi s-au aflat în grevă generală între orele 9:00-11:00.

Ei s-au strâns în holul instituţiei şi şi-au cerut drepturile. La celelalte primării de sector, situaţia a fost împărţită. Toate serviciile Primăriei Sectorului 1 au fost funcţionale, nefiind afectate de greva generală. De acelaşi tratament au beneficiat şi cetăţenii din Sectorul 2, subordonaţii lui Nicolae Onţanu n-au participat la grevă. La Sectorul 4, chiar dacă primarul Cristian Piedone este plecat în concediu, lucrurile au mers bine, nici un bucureştean n-a fost întors din drum. Angajaţii lui Marian Vanghelie, din cadrul Primăriei Sectorului 5, au participat la acţiunea sindicaliştilor din administraţia publică.

Aşa că, timp de două ore, cei care au venit pentru a lăsa o petiţie sau a cere o audienţă au fost nevoiţi să revină pentru a primi un răspuns concret. La Sectorul 6, doar Biroul de relaţii cu publicul a fost în grevă.




SECŢIILE FINANCIARE AU ASIGURAT URGENŢELE
Locuitorii Capitalei care au avut treabă ieri la secţiile financiare au putut sau nu să şi-o rezolve în funcţie de sectorul unde locuiesc. În sectoarele 1 şi 6 a fost grevă, în 4 a fost program normal, iar în sectoarele 2, 3 şi 5 s-a lucrat cu efective reduse.
A depins de numărul de angajaţi din fiecare secţie arondaţi la Federaţia Naţională a Sindicatelor din Finanţe.

"Din cei 2.000 de salariaţi care lucrează în Finanţele Publice Bucureşti, 1.400 sunt afiliaţi la Federaţia Naţională a Sindicatelor din Finanţe, care a făcut grevă", a explicat Mariana Manea, preşedinte al Sindicatului din Finanţe Bucureşti. Totuşi, chiar şi în secţiile în care nu s-a lucrat a fost organizat câte un ghişeu de urgenţe în care contribuabili să poată face plăţile cu trezoreria.

ZI COMBINATĂ PENTRU PROFESORI
Profesorii au combinat ieri Ziua Mondială a Educatorului cu greva de o zi a bugetarilor, iar mulţi dintre ei nu au mai ajuns la catedre sau în cancelarii, ci au menţionat la condică faptul că sunt la plimbări în parcuri, la muzee etc.

Cele mai năpăstuite, învăţătoarele şi educatoarele, s-au prezentat la şcoli, mai ales că în unele unităţi din Capitală părinţii şi-au trimis micuţii la ore fie din cauză că nu ştiau de grevă, fie pe motiv că nu au avut cu cine să îi lase acasă. La şcolile din Sectorul 1 al Capitalei, profesorii, indiferent de sindicatul din care fac parte, au fost de dimineaţă la ore, dar au avut noroc că aproape nici un copil nu a călcat la şcoală. De altfel, părinţii fuseseră anunţaţi din timp că nu se fac ore şi că ar fi mai indicat să nu îşi aducă odraslele la ore.

Cu toate că sunt nemulţumiţi de lefurile mici din educaţie, profesorii nu cred că vor obţine mare lucru cu greva de ieri. Sunt convinşi însă că li se va tăia o zi de lucru de la salariu, iar asta îi determină să-şi fi dorit să fie la catedre.


Suţinere morală

Grevă doar "pe banderolă" la Spitalul de Urgenţă pentru copii Grigore Alexandrescu din Bucureşti. Medicii, cadrele medicale medii, personalul TESA au susţinut mişcarea sindicală numai moral. "Aici lucrăm cu copii, vin urgenţe, nu îi putem amâna nici pentru câteva ore", spuneau angajaţii spitalului. Singurul lucru care îi determina pe pacienţi şi pe aparţinători să realizeze că la această unitate medicală este grevă erau ecusoanele de pe halatele personalului pe care scria "grevă, dar muncesc".

Situaţie similară s-a înregistrat şi la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti. Gheorghe Iana, managerul spitalului, a declarat că singurul sector în care se resimte mai mult greva este cel al "consultării bolnavilor cronici care sunt temporizaţi".
  • Magda Colgiu, Gina Matei


Poliţişti cu banderolă...
Dacă aţi fost ieri oprit în trafic sau amendat de vreun poliţist cu banderolă în culorile naţionale pe mână, să ştiţi că nu aveau nimic de sărbătorit, după cum au tot fost întrebaţi de trecători. Dimpotrivă. Era doar forma de protest a oamenilor cu caşchetă, din ce în ce mai nemulţumiţi de condiţiile de lucru şi de plata salariilor. Deşi legea nu le permite să intre în grevă, poliţiştii bucureşteni au preferat să fie solidari colegilor grevişti. Şi, au decis să protesteze, dar ...tot muncind.

"Legea ne interzice să facem grevă, aşa că suntem aici la muncă, în slujba cetăţeanului şi vom merge acolo unde este nevoie de intervenţia noastră. Banderola de pe mâna mea reprezintă însă dovada că protestăm, încercând să ne apărăm drepturile şi să ne facem respectaţi. Nu suntem duşmanii Ministerului de Interne. Suntem fratele mai mic şi nu vrem decât să fim ascultaţi şi înţeleşi", ne-a declarat Tănase Ştefan, vicepreşedinte al Sindicatului Naţional al Vameşilor Pro Lex, în cadrul Secţiei 21.

Cum, în ultimul an, pe la Poliţia Capitalei şefii au fost când "promovaţi", când daţi afară, rămâne de văzut ce surprize va mai oferi interimatul lui Vasile Blaga la Interne. Pănă atunci, aveţi grijă în trafic, căci chiar dacă protestează, poliţiştii dau amenzi! (Mara Răducanu)


Cum s-a simţit greva în ţară
BIHOR. Pe principiul "Luptă unii, câştigăm toţi!", cea mai mare parte a bugetarilor bihoreni din Primăria Oradea, Consiliul Judeţean Bihor, poliţişti, jandarmi şi pompieri nu s-au raliat la acţiunea naţională de protest împotriva Guvernului Boc. Din 10.000 de partizani la greva generală, circa 8.000 reprezintă cadre didactice nemulţumite de Legea salarizării unice. Unele şcoli orădene au adus elevii în bănci chiar şi pentru o singură oră, cum a fost cazul Liceului Pedagogic din Oradea, unde profesorul de matematică de la clasele V-VIII nu a dorit să facă grevă, susţinându-şi ora ca într-o zi obişnuită.

În premieră pentru Universitatea din Oradea, studenţii nu s-au prezentat la cursuri, solidarizându-se cu Sindicatul Corpului Didactic. În preambulul grevei generale, liderul judeţean Sanitas Bihor, Ioan Giurgiu, a explicat că nu are niciun sens să se oprească activitatea la o treime în unităţile medicale bihorene pentru că la nivelul judeţului nimeni nu poate lua decizii pentru revendicările sindicaliştilor. Prin urmare, a spus Giurgiu, Bihorul nu intră luni în grevă cu cadrele sanitare, dar îşi va trimite 50 de reprezentanţi la mitingul de protest programat pentru mâine.

Angajaţii Casei de Pensii Bihor au lucrat ieri doar la o treime din capacitate. Inspectorii Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bihor s-au prezentat la locul de muncă, însă porţile instituţiei au fost închise, mesajul de întâmpinare fiind "GREVă GENERALă". (Teodora Ivan)

MEHEDINŢI. Doar cadrele didactice şi o parte din salariaţii sistemului sanitar s-au aflat ieri în greva generală. Poliţiştii şi funcţionarii publici au hotărât să-şi desfăşoare programul de lucru normal, doar poliţiştii purtând banderole albe pe braţ în semn de solidaritate cu cei aflaţi în grevă. (Dan Coman)

 

SIBIU. Sindicaliştii din judeţul Sibiu au susţinut parţial acţiunea de protest inţiată la nivel naţional. O parte dintre profesori au declanţat o grevă japoneză, în vreme ce altă parte au refuzat să ţină cursurile. De asemenea, instituţiile de stat din Sibiu au ales să plaseze anunţuri potrivit cărora se află în grevă însă şi-au continuat activitatea. Nici medicii din spitalele sibiene nu au susţinut acţiunea de protest. (Dan Tomozei)

CLUJ. Clujenii au fost pe lângă grevă deşi liderii sindicali se aşteptau la 18.000 de protestatari. "Munca e sfântă", râdeau "greviştii" de pe la ghişeele încă deschise şi perfect funcţionale ale Direcţiei Generale a Finanţelor Publice la ora amiezii, în cursul zilei de ieri. La doar doi paşi mai încolo, în faţa Prefecturii clujene o mână de oameni protestau zgomotos, în semn că se aflau în grevă.

Puţin mai numeroşi de dimineaţă, numărul greviştilor n-a ajuns la 200 cum se aşteptau liderii de sindicat cu o zi mai înainte, ba chiar mai mult, pe la ora 12.30 mai rămăseseră doar aproximativ 50 de persoane din Federaţia Sindicatelor din Administraţia Publică şi din Sindicatul Civitas. Doar cei din prima linie se manifestau zgomotos, colegii de protest din spate se amestecau între ei într-o gloată aproape veselă în care oamenii stăteau la o şuetă, stăteau la soare.

Nici în şcolile clujene greva n-a fost tocmai grevă. Trei dintre liceele Clujului, respectiv Colegiul Naţional "Gheorghe Şincai" şi Liceul Teoretic "Lucian Blaga" şi Liceul cu Program Sportiv nu s-au alăturat grevei, iar profesorii din celelalte şcoli au asigurat supravegherea copiilor care au mers la şcoală, în pofida grevei. În spitale, medicii au continuat să muncească după doar două ore de grevă de avertisment, de dimineaţă, ore în care pacienţii au asistat linişitiţi de pe coridoare sau din curţile spitalelor. "Pacienţii sunt suficient de bătuţi de guvern pentru că spitalele nu le pot asigura medicamente, obiecte sanitare şi hrana zilnică. Nu vrem să le prelungim suferinţa", a precizat Ştefan Roman, preşedintele Sindicatului Sanitas.

Nici la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii greva n-a fost tocmai grevă. Un protest de câteva ore, timp în care medicii de gardă au continuat totuşi să facă internări şi să se ocupe de micii pacienţi sosiţi. Doar la Spitalul Judeţena Cluj greva s-a arătat mai "serioasă", astfel încât între orele 9 şi 11 dimineaţa, aproximativ 150 de persoane, angajaţi în clinicile spitalului au ieşit în faţa incintei, într-o grevă de avertisment. Dar şi aici, secţiile de Urgenţă, Terapia Intensivă şi Materinatatea au continuat lucrul. Casa de Pensii Cluj a spart cu totul greva, renunţând la ea pentru că "angajaţii nu şi-au exprimat dorinţa de a intra în grevă", potrivit Georgetei Someşfălean, purtător de cuvânt al instituţiei.

"Ne bucurăm că avem un loc de muncă şi ţinem de el, aşa că îi înţeleg şi pe colegii care n-au vrut să intre în grevă. Salarii mai mari au avut oricum şefii şi cu toate protestele tare mi-e că tot ei o să câştige măriri salariale. Dar măcar instrumente şi materiale de lucru să avem. Că bucătăreasa-şefă a ajuns să aducă alimente de acasă să poată găti, iar medicii au cumpărat instrumentar din buzunarul lor pentru spital", a declarat unul dintre protestatari.(Lacrima Andreica)

GALAŢI. În unităţile sanitare din Galaţi au fost asigurate doar urgenţele. Potrivit declaraţiilor preşedintelui Federaţiei Sanitas Galaţi, Paraschiv Sălăvăstru, în spitale nu s-au făcut internări pentru bolnavii cronic, cu excepţia cazurilor care au fost considerate urgenţă, iar ambulatoriile nu au funcţionat pentru consultaţii. Colegiul Medicilor Galaţi a amenajat în incinta sediul său din Spitalului Clinic de Urgenţă un "punct de criză", unde pacienţii şi-au putut spune nemulţumirile legate de serviciile medicale.

Coordonatorul serviciului UPU-SMURD, dr. Angel Trifan, a precizat că unitatea îşi va desfăşura activitatea în mod normal, fiind vorba despre urgenţe majore care necesită asistenţa medicală. Nici medicii de familie nu au intrat în grevă, aceştia anunţînd DSP că-şi desfăşoară activitatea în mod normal. Cei 370 de angajaţi ai Direcţiei Judeţene de Finanţe, au fost în grevă, ieri, cînd în întreaga ţară s-au desfăşurat acţiuni de protest. Uşa Direcţiei de Finanţe a fost închisă toată ziua. Profesorii gălăţeni au protestat, ieri, chiar de Ziua Mondială a Educaţiei. Dascălii afiliaţi la SIP au făcut grevă japoneză. Profesorii afiliaţi la Sindicatul Învăţămîntului Liber, în majoritatea lor din municipiul Tecuci, au fost prezenţi în unităţile de învăţămînt, dar nu au intrat în clase, în schimb, cei de la sindicatul "Educaţia" au făcut grevă generală.

Liderul de sindicat al funcţionarilor din Consiliului Judeţului Galaţi, George Stoica, a precizat că angajaţii instituţiei şi cei din unităţile subordonate nu au intrat în grevă, motivul fiind acela că ieri, greva a fost organizată de sindicatele afiliate la SED Lex şi SNFP, în timp ce funcţionarii CJ sînt afiliaţi la Publi Sid. În schimb, o delegaţie formată din cinci persoane se va deplasa, pe 7 octombrie, la Bucureşti, unde va participa la mitingul de protest organizat atunci de cei de la Publi Sid. Nici la Casa de Pensii, la AJOFM sau CJAS nu a fost grevă.( Daniel Mihalaşcu)

TIMIŞ. Greva generală a început de la primele ore ale dimineţii când sindicaliştii din sistemul sanitar s-au adunat în faţa spitalelor şi policlinicilor din oraş, blocând toată activitatea medicală, cu excepţia urgenţelor. Lucrătorii din sănătate se tem că îşi vor pierde mare parte din salariu şi se plâng că nu şi-au primit al 13-lea salariu şi nici sporurile. La Spitalul Clinic de Urgenţă Timişoara, o parte din medici au ales să nu participe la greva generală, fapt ce a nemulţumit restul salariaţilor care îşi cerea drepturile în stradă.

Deşi cadrele medicale şi personalul auxiliar au fost în grevă generală, de o zi, aceştia au asigurat o treime din activitatea spitalicească, urgenţele, dar şi tratamentul pacienţilor.
,,La Spitalul Judeţean Timişoara participă la grevă aproape jumătate din angajaţi. S-a permis intrarea urgenţelor, dar şi a celor care urmau să se interneze", a punctat Veronica Roth, liderul de sindicat al angajaţilor de la Spitalul Judeţean Timişoara.

Administraţia judeţeană lucrează, Primăria Timişoara face un fel de grevă. Personalul din administraţia judeţeană timşeană nu s-a alăturat protesului de luni. Angajaţii Consiliului Judeţean Timiş şi din cadrul Instituţiei Prefectului nu au participat la greva generală din sectorul bugetar. Membrii sindicatului Sed Lex, care cuprinde angajaţi din Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă, de la Casa de Pensii, din cadrul Vămii şi din cadrul Direcţiei de Finanţe au protestat întrega zi.

"La Finanţe angajaţii sunt în birouri, dar nu desfăşoară activitate cu publicul. Sunt unele instituţii unde, conform legii, trebuie asigurată o treime din activitate pe timpul grevei. Spre exemplu la Vamă activitatea nu poate fi complet oprită. Am înţeles că la AJOFM şi la Pensii se lucrează la unele birouri cu publicul", a arătat Virginia Duţu, lider sindical la filiala Sed Lex. Aproximativ 50 de angajaţi ai Primăriei Timişoara au pichetat Prefectura Timiş, pentru a-şi exprima nemulţumirile faţă de Legea unică de salarizare şi de cele 10 zile de concediu fără plată la care sunt obligaţi. 

 

Aceştia au redactat şi o scrisoare, pe care au înmânat-o prefectului Mircea Băcală. Astfel, funcţionarii publici, afiliaţi la Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţie, nu s-au alăturat grevei generale dar au organizat doar un pichet în faţa Prefecturii Timiş. Timp de două ore, aceştia au solicitat menţinerea veniturilor actuale ale salariaţilor, suspendarea incompatibilităţilor la care sunt supuşi, dar şi pentru promovarea legii unice de salarizare cu respectarea principiilor de elaborare a legii. (Mircea Opriş)

HARGHITA.În judeţul Harghita se află în grevă generală aproximativ 8.000 de persoane, membri de sindicat din învăţământ, sănătate, dar şi din administraţia publică. Astfel, în jur de 3.500 de membrii, aparţinători diferitelor grupuri sindicale Cartel Alfa, au protestat în cursul zilei de luni. Şi grupurile sindicale afiliate CNSLR Frăţia, filiala Harghita, au intrat în grevă generală. Potrivit liderului confederaţiei, Dako Eva, cei 2.300 de persoane, aparţinând grupurilor sindicale din reprezentanţii învăţământului Spiru Haret, angajaţii în sănătate aparţinitori ai grupului "Sanitas", dar şi angajaţii finanţelor publice se află în grevă generală.

"Ne aflăm în grevă generală dar angajaţii din sănătate se vor ocupa de urgenţe, potrivit reglementărilor legale în vigoare. Cei de la finanţe în schimb, nu vor răspunde la telefon şi nu vor primi publicul în cursul zilei de luni", a declarat Dako Eva. Totodată, Nyulas Emma, liderul de sindicat Sanitas Harghita, afiliat la CNSLR Frăţia, a ţinut să precizeze că motivul principal al grevei generale nu este majorarea salariilor, ci obţinerea unor finanţări corespunzătoare pentru spitalele judeţului.

Deasemenea, şi grupul de sindicat al învăţământului FSLI, afiliat Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor CSDR, a intrat în grevă generală. Liderul de sindicat harghitean al acestei grupări, Kocs Ilona, a declarat că cei 3.200 de angajaţi ai ministerului educaţiei, care aparţin FSLI, se află în grevă generală.

"Suntem în grevă generală, nu se ţin ore. Deasemenea, suntem pregătiţi ca miercuri, 7 octombrie, o sută de persoane dintre noi să se deplaseze la protestul de la Bucureşti. Politicienilor nu le pasă de noi. De exemplu, în 30 septembrie m-am deplasat la sediul partidelor de la guvernământ din Miercurea Ciuc, pentru a depune petiţia, însă nu i-am găsit pe preşedinţi acolo. Vă spun că atât însemnăm pentru ei, cât pisicilor le pasă de ziua de duminică", ne-a spus Kocs Ilona.

În ceea ce priveşte grupările de sindicate afiliate Blocului Naţional al Sindicatelor, în afara sindicatului de la Penitenciarul Miercurea Ciuc, membri cărora poartă banderole albe în semn de protest, celelalte nu participă activ la acţiunea de protest. Ban Peter, preşedintele harghitean al BNS, nu a putut să ne dea date concrete despre situaţia din cadrul sindicatelor afiliate la BNS. (Claudiu Sere)

IAŞI. Greva generală de ieri nu s-a respectat cu sfinţenie la Iaşi. De pildă, la şcoala generală nr. 1 "Gh. Asachi", copiii făceau ore de desen. La Colegiul de Arte "Octav Băncilă", cursurile s-au desfăşurat în mod obişnuit, poate chiar cu o mai mare frenezie. Doar liderii sindicali au purtat banderola cu grevă japoneză pe braţ, pentru că instituţia de învăţământ a recurs la această forma de protest întrucât nu au ajuns la un acord cele două sindicate din şcoală, ce ţin de "Spiru Haret" şi FEN.

În schimb, 100 de grevişti s-au strâns ieri, la ora 11.00, în faţa sediului Prefecturii Iaşi. Manifestanţii s-au arătat destul de apatici. Aparţinând de sindicatul Sindprim, printre ei cu oameni de la Arhive, au pichetat instituţia. Cei prezenţi au agitat câteva pancarte, au suflat fără vlagă din portavoci şi au aplaudat cuminţi. Iar în ce priveşte alte instituţii aflate în grevă, nevoie mare a fost la Casa de Pensii. Şcoala general nr. 1 "Gh. Asachi" Iaşi. Copiii, veniţi în clase în proporţie de trei sferturi, erau supravegheaţi de cadrele didactice şi făceau cu toţii ore de desen.

"Părinţii i-au adus, copiii ar fi vrut să plece acasă. Părerea mea este că nu se va face nimic cu greva asta, aşa cum nu s-a făcut niciodată", ne-a spus profesor Doina Surdu. Doamna învăţătoare Mihaela Bivolaru e nemulţumită de atenţia pe care le-o dau guvernanţii profesorilor. "Măcar să rămână salariul care este. Aşa, dacă ne iau sporurile, rămân cu şase milioane", a spus Bivolaru. Doina Crudu ear şi ea indignată. "Atâta timp cât la guvernare ăştia fac ce vor, fiecare trage pe turta lui şi votează dormind, nu se poate schimba nimic".

Mitriţa Filip, liderul sindical USLIP, a precizat că la "Octav Băncilă" cursurile se desfăşoară normal: "La Colegiul Naţional de Artă sunt două sindicate - USLIP, care face parte din , şi FEN. Întrucât FEN nu a aderat la Alianţa bugetarilor, nu există condiţii tehnice pentru grevă generală, deşi USLIP a optat, prin referendum, pentru greva de astăzi. Activitatea se desfăşoară normal, dar protestăm în modul acesta. Pentru schimbarea legii unice de salarizare, pentru cele 10 zile de concediu fără plată.

Cei de la FEN, care nu a aderat la Alianţa bugetarilor, ne-au încurcat, nu s-ar fi putut ca un profesor să intre la ore şi altul să facă grevă generală". Cei mai afectaţi au fost ţăranii care veniseră şi de la 100 de kilometri distanţă pentru a-şi rezolva problemele, neştiind de proteste. La Plugari, ca şi la Dagâţa, nu s-a auzit de grevă. Cei de la Casa de Pensii le-au trântit uşa în nas, pe aceasta fiind un afiş care arăta ca angajaţii sunt în grevă. Ca ţăranii din Plugari şi Dagâţa au fost câteva zeci. Iar oamenii au cheltuit bani şi timp cu drumul până la Iaşi pentru rezolvarea unor dosare de pensie. Au spus că vor trebui ca mâine să se împrumute ca să poată veni din nou la Iaşi.

"Am fost programat astăzi şi, pentru că e grevă, au zis să vin mâine. Am un dosar pe caz de boală şi trebuie să-mi facă actele pentru pensie. Am venit de la Dagâţa, de la 40 de kilometri. Sunt mulţi oameni în aceeaşi situaţie. Acum ce să fac, că mâine nu mai am bani de bătut drumul", spune ţăranul Constantin Postolache de la Dagâţa. În aceeaşi situaţie era şi un alt om, din Plugari, venit de mai departe, de la 100 de kilometri distanţă. Însă cei de la Casa de Pensii au găsit justificare: "Nu e vina noastră că oamenii n-au ştiut, greva a fost anunţată".

În timp ce oamenii cu probleme au plecat abătuţi de la Casa de Pensii, în faţa Prefecturii, instituţie aflată în apropiere, manifestanţii se mai încălziseră. Viorel Filote, membru al biroului sindicatului din Primăria Iaşi, Sindprim, a spus că, dacă nu se va schimba nimic, sindicaliştii vor merge miercuri la Bucureşti şi vor dărâma şi Guvernul dacă le stă în putere şi va fi nevoie. (Cristinel C. Popa)

ALBA. Câteva mii de bugetari din instituţiile administraţiei locale din judeţul Alba, majoritatea din spitale şi şcoli, s-au aflat ieri în grevă de la primele ore ale dimineţii. Preşedintele Sindicatului Sanitas Alba, Marius Sepi, a declarat că în unităţile medico-sanitare din judeţ circa 2.000 de asistenţi medicali şi medici au fost în grevă. Sepi a adăugat că în timpul protestului aproape 200 de angajaţi ai Spitalului Judeţean Alba au rămas pe holuri, pentru a asigura urgenţele necesare. 

 

"Este o grevă fără precedent în sistemul sanitar din Alba, este un răspuns binemeritat la bătaia de joc a guvernanţilor. Numărul greviştilor ar fi fost mult mai mare dacă nu ne-am fi confruntat cu exodul masiv din ultima perioadă al medicilor şi asistenţilor, care au plecat să muncească pe alţi bani şi în alte meserii în străinătate", a subliniat liderul Sanitas Alba. Cei mai mulţi dintre protestatari au fost cadrele didactice, aproximativ 5.000.

Liderul sindical Valeriu Suşman a afirmat că peste 90 la sută dintre dascălii din judeţ au semnat pentru protest şi nu au desfăşurat ieri orele de curs. "Am avut ieri dimineaţă doar doi copii în clasă şi, evident, le-am dat drumul acasă. Protestul nostru este justificat, schimbările din ultimii 20 de ani şi numeroasele deficienţe încă existente generând un haos bolnăvicios în sistemul educaţiei", a precizat Livia Costea, o învăţătoare din Alba Iulia.

Proteste au fost şi în alte instituţii bugetare judeţene, precum Direcţia Muncii, Casa de Pensii, Direcţia Judeţeană a Arhivelor, Direcţia Finanţelor Publice. Pentru a conferi o notă de normalitate, conducătorii PD-L ai Consiliului Judeţean Alba şi Primăriei Alba Iulia au anunţat că în cele două instituţii nu a fost ieri nici un fel de grevă. (Lucian Dobrater)

MUREŞ. Nu toţi bugetarii au vrut să intre în grevă. Abateri de la disciplina sindicală au fost mai ales în şcoli, unde profesorii nesindicalişti au predat şi i-au ascultat pe copii. "Sunt trei profesori care nu au vrut să facă grevă şi încă o doamnă care nu este lider de sindicat, dar nu avem ce să facem, e opţiunea lor", a declarat Corina Luca, lider sindical la Colegiul "Alexandru Papiu Ilarian". Liderii sindicali au primit semnale mai ales din mediul rural, unde profesorii s-au gândit la cât de greu vor recupera orele pierdute.

La Direcţia Finanţelor Publice Mureş contribuabilii au făcut cale întoarsă, cu toate că angajaţii erau la ghişee. Garda Financiară, în schimb, nu s-a aliniat sindicaliştilor: "În acest moment absolut toţi cei 18 comisari sunt pe teren şi îşi fac treaba. Noi nu avem nicio treabă cu greva", a declarat Valeriu Baziotis, şeful Gărzii Financiare Mureş. Spitalele au preluat doar urgenţele, iar bolnavii care nu au fost suficient de bolnavi au plecat acasă, cu toate că aveau bilete de trimitere de la medicii de familie.

Sindicaliştii au pichetat sediul Prefecturii Mureş şi i-au transmis prefectului o scrisoare cu principalele solicitări, pentru a fi transmise spre Guvern. (Raluca Creţ)

ARGEŞ. Primăria Piteşti, Inspectoratul Teritorial de Muncă Argeş şi AJOFM Argeş, ai căror salariaţi sunt afiliaţi la sindicatul SED LEX, nu au făcut ieri grevă generală. Angajaţii Primăriei Piteşti au decis încă de la sfârşitul săptămânii trecute să nu intre în grevă, aşa că ieri programul s-a desfăşurat normal. Pe tabelele pe care trebuiau să semneze că sunt de acord cu întreruperea programului de muncă s-au iscălit favorabil doar 10-12 persoane din totalul de 270, aşa că activitatea Primăriei Piteşti nu a fost întreruptă deloc.

Potrivit unei raportări întocmite de Prefectura Argeş, la AJOFM activitatea s-a desfăşurat normal şi 34 de angajaţi au purtat banderole albe, în semn de solidaritate cu protestul bugetarilor. Şi la ITM Argeş s-a lucrat, iar 50 de salariaţi au purtat banderole în semn de protest.

În schimb, la Casa Judeţeană de Pensii Argeş activitatea cu publicul a fost întreruptă total, la greva generală participând 116 angajaţi. În cadrul Finanţelor Publice Argeş activitatea a fost întreruptă total până la ora 11,30, după care s-a lucrat cu o treime din personal.

Poliţiştii şi personalul civil din cadrul IPJ Argeş au purtat banderole albe cu sigla sindicatului şi cuvântul «protest», dar nu au întrerupt activitatea. Din totalul de peste 1300 de salariaţi ai IPJ Argeş, 955 de poliţişti şi personal civil fac parte din Sindicatul Naţional al Poliţiştilor şi Personalului Contractual (SNPPC) - Biroul Teritorial Argeş. La mitingul programat pentru miercuri, 7 octombrie, la Bucureşti, din Argeş vor participa aproximativ 150 de poliţişti.

Prefectura Argeş a raportat că din cele 223 de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică, care sunt reprezentate de sindicate afiliate la Cartel Alfa , 38 s-au aflat în grevă generală, 14 în grevă parţială, o unitate în grevă japoneză şi alte 170 de unităţi au desfăşurat diverse activităţi.

75% dintre salariaţii învăţământului argeşean fac parte din Sindicatul Învăţământ Preuniversitar Argeşean (SIPA) Muntenia. Liderul SIPA Muntenia, Adrian Voica a precizat că au fost şi profesori care nu au vrut să participe la grevă şi au ţinut cursurile:" La Colegiul I.C. Brătianu, 60% dintre profesori şi-au chemat elevii la ore, iar la liceul Ion Barbu 70% dintre cadrele didactice au fost la cursuri. Nu au putut participa la greva generală aproape 400 de membri de la şcolile speciale, unde elevii cu dizabilităţi trebuie supravegheaţi permanent.

Chiar şi aşa, procentul de participare la grevă al profesorilor membri SIPA a fost de 93%".Alte 1.550 de cadre didactice din Argeş fac parte din Sindicatul Învăţământ Preuniversitar Curtea de Argeş, afiliat la FSLI şi ieri s-au aflat în grevă generală, cu lacătul pe uşă. Membri sindicatului Sanitas au asigurat doar o treime din activitatea din unităţile sanitare, iar la spitale au primit îngrijiri medicale decât urgenţele. Aproximativ 350 - 400 de angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Argeş au protestat ieri între orele 7,00-15,00 în curtea unităţii medicale şi au folosit pancarte şi fluiere.

La poarta spitalului a funcţionat un comitet de grevă format din cinci asistente medicale, care a triat urgenţele. Liderul sindicatului Primus, care face parte din Cartel Alfa şi reprezintă salariaţii tuturor primăriilor din Argeş, mai puţin primăria din Piteşti, Costeşti şi alte două comune, dar şi o parte din salariaţii Consiliului Judeţean Argeş, a precizat că au un alt program de protest. Ieri cîteva zeci de persoane au pichetat Prefectura Argeş în semn de solidaritate cu Alianţa Bugetară şi vor declanşa greva de avertisment pe data de 23 octombrie. (Elly Cîrstea)

BRAILA. La Brăila, au participat la greva de ieri doar funcţionarii publici de la Finanţe, Trezorerie, Direcţia Muncii sau Inspecţia Muncii. Cei din administraţie, respectiv angajaţii Prefecturii, Consiliului Judeţean sau Primăriei au venit la serviciu ca într-o zi normală de lucru. Poliţiştii brăileni, în schimb, au găsit o modalitate de a-şi exprima solidaritatea cu colegii bugetari desfăşurându-şi normal orele de program dar purtând o banderolă albă pe mânecă. Unităţile sanitare brăilene au încetat lucru, între orele 7.00 şi 10.00. Excepţie au făcut urgenţele, care au fost tratate în regim normal.

Majoritatea şcolilor din municipiu au fost pustii, deoarece elevii nu s-au prezentat la ore, ştiind că profesorii sunt în grevă. Au fost, însă, şi câteva excepţii. La Colegiile Naţionale "Bălcescu" şi "Murgoci", de exemplu, mulţi elevi au fost prezenţi în clase. Profesorii nu au ţinut, totuşi, orele de curs ci doar au angrenat elevii în ceea ce au numit generic "diverse activităţi educaţionale". (Florentin Coman)

×
Subiecte în articol: economic greva generala bugetari