x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Grupul Tenaris preia Silcotub Zalau

Grupul Tenaris preia Silcotub Zalau

29 Iul 2004   •   00:00

Grupul Tenaris, unul dintre principalii producatori de tevi la nivel mondial, a preluat, printr-o tranzactie de 42 de milioane de dolari, Tubman International, compania care detine pachetul majoritar de actiuni al Silcotub Zalau si participatii la trei subsidiare ale acestei firme.

Potrivit unui comunicat al companiei Tenaris, tranzactia a avut loc in urma unor "negocieri rapide". Compania care a preluat indirect Silcotub este un producator international de tevi din otel si furnizor de servicii pentru sectoarele industriale, in special petrol, gaze si energie. Firma are capacitati de productie in Argentina, Brazilia, Canada, Italia, Japonia, Mexic si Venezuela. Vanzarile nete ale companiei au ajuns anul trecut la suma de 3,17 miliarde de dolari, iar profitul net - la 210,3 milioane de dolari. Tenaris are 14.500 de angajati si acopera aproximativ 30% din piata mondiala de produse turnate si 13% din cea a tevilor sudate. Compania este listata la bursele din New York, Buenos Aires, Mexico si Milano.

CVASIMONOPOL. Silcotub produce tevi din otel-carbon si slab aliat fara sudura, cu utilizare in industria constructiilor, petrolului si gazelor, energetica, chimica si cea a constructiilor de masini.

Silcotub detine insa, la randul ei, din 2003, un alt producator intern de tevi, si anume Tubinox Bucuresti. Tubman International, firma recent preluata de Tenaris, este o structura de tip holding, inregistrata in Marea Britanie, care mai detine o alta companie romaneasca de tevi, Laminorul Roman.

Ambele societati detinute in Romania au fost preluate in toamna anului 1999. Tot in 1999, societatea a incercat sa preia si Petrotub Roman, insa Consiliul Concurentei a anulat tranzactia un an mai tarziu, intrucat Tubman ar fi ajuns sa detina o pozitie dominanta pe piata de productie a tevilor din Romania. Ramane de vazut ce va fi acum, mai precis daca notificarea obligatorie care va trebui trimisa catre Consiliul Concurentei privind aceasta tranzactie va primi acceptul forumului de specialitate sau institutia condusa de Mihai Berinde va fi la fel de intransigenta ca si data trecuta. (Catalin Budescu)

×
Subiecte în articol: economic