x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul a uitat de întreprinzători

Guvernul a uitat de întreprinzători

de Alina Botezatu    |    02 Iun 2015   •   07:19
Guvernul a uitat de întreprinzători
Sursa foto: Fuse/Getty Images/Fuse

Programele dedicate firmelor mici şi mijlocii au alocaţi în acest an de aproape 3,5 ori mai mulţi bani, faţă de anul trecut. Bucuria se opreşte însă aici. Până în prezent, Executivul doar a promis când le va da startul. Din cele şase programe, pentru niciunul nu a început nici măcar selecţia beneficiarilor.

Bugetul programelor pentru IMM-uri este în acest an de aproape 186,88 de milioane de lei, din care Guvernul a deblocat deja 25 de milioane de lei. Anul trecut, statul le-a dat 54 de milioane de lei. Această veste este bună doar pe jumătate, deoarece sunt şanse reduse ca banii pentru 2015 să fie şi folosiţi. De la selecţia beneficia¬rilor până la acordarea sumelor, este nevoie de şapte-opt luni, iar, în prezent, nu se ştie data de la care se va putea aplica.

Anca Ionescu, secretar de stat în Ministerul Economiei, a declarat în cadrul conferinţei „Viitorul IMM-urilor, în contextul globalizării pieţei”, că programele pe 2015 pentru IMM-uri vor începe în iunie. La sfârşitul lunii martie, Andrei Gerea, ministrul de resort, susţinea însă într-o declaraţie pentru Jurnalul Naţional că ele vor debuta în aprilie.

Selecţia trebuia să fie gata
Pentru întârzierea cu care derulează în acest an programele pentru IMM-uri, Executivul nu a oferit nicio explicaţie. Anul trecut, pentru START, s-a aplicat între 17 şi 26 martie, iar pentru SRL-D, între 10 martie şi 25 mai. Pentru Femeia Manager, pe 26 mai 2014, a fost afişată lista cu firmele admise la finanţare. Aplicaţia de înscriere pentru Comerţ şi servicii 2014 a fost deschisă între 24 aprilie - 3 mai 2014. Pe lângă cele patru, mai există programul EMPRETEC şi cel al incubatoarelor de afaceri.
 

×