x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul dezbate astăzi scumpirile la curent electric

Guvernul dezbate astăzi scumpirile la curent electric

de Daniel Ionaşcu    |    16 Mar 2012   •   09:25
Guvernul dezbate astăzi scumpirile la curent electric

Executivul are programata astazi o sedinta speciala in care vor fi dezbatute mai multe probleme din sectorul energetic, de la liberalizarea pretului la energia electrica, la implementarea pachetului 3 de energie in legislatia nationala si pana la noile legi ale energiei si gazelor.

Un bucata consistenta din aceasta este capitolul care va reglementa liberalizarea energiei electrice.

Potrivit datelor convenite cu Fondul Monetar International, liberalizarea se va face la 31 decembrie 2013 pentru companii si 31 decembrie 2017 pentru populatie. Potrivit informatiilor publicate anterior in aceasta saptamana liberalizarea se va face prin obligarea furnizorilor de a cumpara o anumita cantitate de pe OPCOM, pentru a ulterior aceasta sa fie livrata clientilor si facturata la pretul de achizitie.

Astfel, ponderea din energia electrica furnizata consumatorilor casnici de pe piata concurentiala va fi de 10% in iulie 2013, la 20% in ianuarie 2014, la 30% in iulie 2014, la 40% in ianuarie 2015, la 50% in iulie 2015, la 60% in ianuarie 2016, la 70% in iulie 2016, la 80% in ianuarie 2017, la 90% in iulie 2017 si la 100% in decembrie 2017.

In cazul consumatorilor industriali, aceasta pondere va creste intr-un ritm mai rapid, respectiv la 15% inca din septembrie 2012, la 30% din ianuarie 2013, la 45% din aprilie 2013, la 65% din iulie 2013, la 85% din septembrie 2013 si la 100% din ianuarie 2014.

In Romania se estimeaza ca numarul consumatorilor vulnerabili este estimat intre 1,15 milioane si 1,4 milioane de clienti.

Ungureanu a spus la Antena 3 ca l-a sunat pe liderul PSD Victor Ponta pentru a discuta posibilitatea ca parlamentarii Opozitiei sa revina la lucrarile Parlamentului, in contextul privind legislatia legata de sectorul energetic.

Separarea Romgaz, infringement european

De asemenea, in Guvern se va mai discuta si implementarea Pachetului 3 de energie, adoptat de Uniunea Europeana. Acesta este obligatoriu si UE ne-a trimis avize ca etapa premergatoare pentru trimiterea tarii noastre in judecata.

Ministerul Economiei si ANRE au lansat in dezbatere publica in martie 2011 doua proiecte de modificare a Legii energiei si Legii gazelor, cea mai importanta fiind introducerea termenului de "clienti vulnerabili". Pachetul 3 inseamna si stabilirea unui mod de separare a activitatii de depozitare a gazelor la Romgaz de cea de productie si alegerea unui model de functionare pentru transportatorii Transgaz si Transelectrica.

"Operatorul economic integrat pe verticala, care realizeaza activitatea de inmagazinare a gazelor naturale si cel putin una din activitatile de productie sau furnizare a gazelor naturale are obligatia de a separa operatorul de inmagazinare de operatorul economic integrat din punct de vedere legal, functional si organizatoric", conform proiectului privind transpunerea noii directive.

Iulian Iancu, presedintele Comisiei de Industrie din Camera Deputatilor, considera in decembrie 2011 ca asta ar fi una dintre cele mai primejdioase situatii pentru Romania, care ar duce la formarea unui monopol privat ce va scumpi foarte mult gazele. El a mai spus ca activitatea de depozitare a mai fost separata de productie in 2000, in urma unei reorganizari a Romgaz, cand s-a format Depogaz. Aceasta a ramas ulterior fara fonduri.

CFR iese, in sfarsit, din ghearele furnizorilor

Una dintre principalele modificari prevazute in Legea energiei este faptul ca CFR va iesi din sectorul reglementat. Momentan nu poate iesi deoarece are datorii pentru energie catre furnizorii privati Enel, CEZ, E.ON dar si cele trei filiale Electrica. |n august 2011, fostul ministru al Transporturilor Anca Boagiu anunta ca CFR nu si-a mai platit de trei ani factura catre furnizori iar restantele au ajuns la 1,98 miliarde de lei. Din total, 831 de milioane de lei reprezinta penalitati.

Potrivit proiectului initiat de Ministerul Economiei, CFR urma sa iasa din piata reglementata la 1 ianuarie, or acest termen este deja depasit. Problema este ca CFR este captiva in sistem reglementat la un sistem de preturi mult mai mare decat daca ar organiza licitatie si ar prelua energie de pe OPCOM. CFR nu poate fi deconectata ca orice alt consumator, fiind protejata de legislatie.

×