x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul ia în calcul separarea bugetarilor de angajaţii de la privat în stabilirea salariului minim

Guvernul ia în calcul separarea bugetarilor de angajaţii de la privat în stabilirea salariului minim

27 Aug 2010   •   00:00

Nivelul salariului minim va fi stabilit săptămâna viitoare, după o nouă întâlnire a Guvernului cu sindicatele, care va încerca să medieze între patronate, care vor în mare parte salariu minim de 600 lei, şi sindicate, care au solicitat o majorare de până la 705 lei, a spus azi premierul Boc.



"Am decis ca săptămâna viitoare, împreună cu sindicatele, să mai avem o întâlnire în vederea stabilirii cuantumului final al salariului minim pe economie. Evident, părerile sunt diferite între sindicate şi patronate, dar, evident, Guvernul va media această întâlnire şi vom lua o decizie după întâlnirea de săptămâna viitoare", a spus primul-ministru Emil Boc, după întâlnirea cu reprezentanţii patronatelor.

Boc a susţinut că există şi patronate care nu se opun creşterii salariului minim pe economie.  "Sunt patronate care propun şi sume mai mari de 600 de lei, în diverse condiţii şi situaţii", a arătat premierul. Acesta a ţinut să precizeze că, deşi nu şi-a adjudecat varianta aceasta, Guvernul a pus în dezbatere principiul ca angajaţii cu salariile cele mai mici să recupereze mai mult din reducerea de 25%, iar cei cu salarii mai mari să recupereze mai puţin. "Vreau să fiu foarte clar, principiul de la care pornim, de discuţie deocamdată - nu este adjudecat de Guvern, este un principiu de dezbatere publică la salarizarea bugetarilor -, este acela că aceia care au salarii mai mici din sectorul bugetar vor recupera mai mult din pierderea de 25%, în timp ce aceia cu salarii mai mari vor recupera mai puţin", a afirmat Boc.
Patronatele au propus la discuţiile de vineri cu reprezentanţii Ministerului Muncii şi cu premierul Emil Boc un salariu minim pe economie pentru 2011 de 600-640 de lei, precum şi separarea bugetarilor de angajaţii de la privaţi în stabilirea câştigului minim, variantă luată deja în calcul de Guvern.

"Majoritatea propunerilor patronatelor prezente la discuţii au variat între 600 şi 640 de lei pentru un muncitor necalificat bază, dar nu s-a stabilit nimic. Nu salariul minim a fost însă principalul punct de discuţie, ci coeficienţii, care însă cred că vor rămâne bătuţi în cuie pentru că sunt în lege", a declarat Agenţiei Mediafax Marius Opran, preşedintele executiv al UGIR-1903, participant la discuţiile cu autorităţile.

El a arătat că s-a luat în discuţie, de asemenea, separarea bugetarilor de "restul lumii" în stabilirea salariului minim.
"Noi am propus separarea bugetarilor de restul lumii, iar secretarul de stat din Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, a intervenit şi ne-a spus că Guvernul are deja în analiză un astfel de proiect. În aceste condiţii, bugetarii, cei plătiţi de la bugetul central, nu cei din autorităţile locale, ar negocia salariul minim cu Guvernul, iar salariaţii de la privat cu patronatele şi sindicatele", a spus Opran.

Salariile bugetarilor ar putea creşte în 2011 cu procente de 20, 16, 12, 8, 4 sau 1, în funcţie de nivelul acestora, cele până în 800 de lei beneficiind de cea mai mare majorare, potrivit proiectului legii-cadru a salarizării bugetarilor, pus marţi în dezbatere publică.

Dan Matei Agathon, purtătorul de cuvânt al Alianţei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR), a declarat, după ieşirea de la întâlnirea de la Ministerul Muncii, că 800.000 de salariaţi din sectorul privat sunt plătiţi cu salariul minim, care în prezent este de 600 de lei, şi de aceea a propus premierului introducerea unui salariu minim garantat.

El a arătat că ACPR a propus menţinerea pentru 2011 a salariului minim la nivel naţional de 600 de lei, urmând ca în negocierile în fiecare ramură să se stabilească un alt nivel.

×
Subiecte în articol: economic