Executivul a abrogat articolul 2 din HG 709 din 12 iulie 2005 privind recunoaşterea infiinţării Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB), incălcănd Legea 52/2003 privind transparenţa decizională in administraţia publică.
In acest articol se prevedea că "statutul Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti este cel adoptat de Adunarea generală a comercianţilor din 15 aprilie 2005" şi că "organele de conducere ale Camerei de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti sunt cele alese de Adunarea generală a comercianţilor din 15 aprilie 2005, iar patrimoniul iniţial al Camerei este cel stabilit de aceeaşi Adunare generală". Intrebarea care se pune este ce se va intămpla cu CCIB dacă ii va dispărea patrimoniul şi ce interes are Guvernul să se amestece in organizarea unui ONG?
Conducerea executivă a CCIB a convocat de urgenţă o reuniune extraordinară a Colegiului de Conducere, pentru a decide care sunt modalităţile "cele mai eficiente" de apărare, se arată intr-un comunicat al CCIB.
IMIXTIUNE. Decizia Guvernul reaprinde lupta pentru patrimoniul existent in sistemul cameral, luptă care durează din anul 2002. Abrogarea s-a facut la solicitarea şi pe baza unei note de fundamentare semnate de Ovidiu Silaghi, ministru pentru IMM, comerţ, turism şi profesii liberale, dar fără consultarea in prealabil a CCIB, aşa cum cere Legea 52/2003, se arată intr-un comunicat de presă al CCIB.
Proiectul de Hotărăre care a anulat articolul 2 din HG 709 nu a figurat pe ordinea de zi a şedinţei Executivului din 11 septembrie şi nici nu a fost publicat imediat pe site-ul Guvernului, aşa cum s-a facut in cazul celorlalte documente adoptate in aceeaşi şedinţă a Executivului. "Cine este in spatele ministrului Silaghi, avănd suficientă putere pentru a impune astfel de acţiuni?", se mai arată in comunicat.