x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul României ar putea accepta vaccinurile Sputnik V și Sinopharm, pentru a nu pierde miliarde de euro

Guvernul României ar putea accepta vaccinurile Sputnik V și Sinopharm, pentru a nu pierde miliarde de euro

de Diana Scarlat    |    05 Oct 2021   •   07:50
Guvernul României ar putea accepta vaccinurile Sputnik V și Sinopharm, pentru a nu pierde miliarde de euro

România este în topul țărilor din care ajung anual cei mai mulți turiști în Egipt, în special zona în Sharm El Sheikh. Dar și egiptenii sunt atrași mai ales de zona montană a României, astfel încât am putea câștiga foarte mulți bani din incoming, atrăgând publicul din Egipt. În urma acestei analize, guvernul egiptean a făcut un pas înainte pentru întărirea relațiilor dintre cele două țări, iar de ieri, localitatea turistică regală a României, Sinaia, s-a înfrățit cu Peninsula Sinai, din Egipt. Pe lângă turism, sunt și multe alte activități economice româno-egiptene care aduc beneficii majore ambelor țări. Una dintre problemele care ar trebui să se rezolve, pentru a le permite egiptenilor să vină în România este acceptarea în țara noastră a celor vaccinați cu alte seruri în afară de Pfizer, Moderna, AstraZeneca și Johnson&Johnson, dacă se va menține obligativitatea certificatului de vaccinare pentru accesul la orice fel de eveniment sau chiar la terase și restaurante.

 

Egiptul are peste 103 milioane de locuitori, iar pentru a menține deschise activitățile turistice, guvernul egiptean a aplicat de la începutul pandemiei reguli clare, astfel încât să nu pună în pericol economia țării. În Egipt se intră în continuare pe bază de test negativ COVID-19, așa cum a fost de la redeschiderea turismului, din mai 2020. Tocmai de aceea, Egiptul a reușit să țină situația sub control, atât în privința incidenței ratei de infectare din interiorul țării, cât și în privința siguranței turiștilor străini care vizitează țara. De asemenea, Egiptul a impus vaccinarea, mai ales pentru cei care lucrează în turism, iar în acest moment, în zona turistică Sharm El Sheikh rata de vaccinare este de 100%. Pentru siguranța turiștilor, Egiptul a dezvoltat și spitalele în care pot fi tratați cetățenii străini, în cazul în care se îmbolnăvesc, iar până acum nu s-au înregistrat incidente, în condițiile în care numărul turiștilor a crescut de trei ori în 2021 față de aceeași perioadă a anului trecut și s-a dublat față de anul 2019, conform declarațiilor reprezentanților Ambasadei Egiptului în România. 

 

Negocieri reușite, la nivel diplomatic

Model de succes pentru dezvoltarea turismului, în special pentru incoming – adică export de turism,  prin atragerea vizitatorilor străini – Egiptul este și un foarte bun exemplu de organizare pentru combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2, pentru că nu s-a înregistrat niciun incident într-un an și jumătate de activitate continuă. Iar pentru a-și imuniza întreaga populație – de peste cinci ori mai numeroasă decât a României – statul egiptean a folosit inclusiv Sputnik V, Sputnik Light, Sinopharm și Sinovac. Este vorba despre milioane de egipteni vaccinați cu aceste seruri, care nu pot fi considerați nici nevaccinați atunci când ajung pe teritoriul altor țări, nici nu pot fi obligați să se vaccineze cu altceva, doar pentru a avea acces la cafenea, în România. Întrebat despre situația cetățenilor egipteni care ar veni în următoarea perioadă pe teritoriul României, fiind vaccinați cu altceva decât cele patru seruri acceptate în țara noastră, noul ambasador al Egiptului, Excelența Sa Moayad Fathallah El Dalie, a răspuns că în acest moment Guvernul României negociază cu mai multe țări, pentru această problemă. „Am discutat deja cu domnul ministru al Afacerilor Externe această problemă. Nu este vorba doar despre turiști, ci și despre toți cei care vin în România în interes de afaceri. Au fost discuții și cu alți ambasadori. Discutăm, în acest moment, ce posibilități avem pentru a le permite acestora accesul cetățenilor egipteni în România Și probabil vor fi acceptați cei care au făcut celelalte vaccinuri”, a explicat ambasadorul, pentru Jurnalul Național, ieri, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc la București, fiind organizată de Asociația Națională a Agențiilor de Turism (ANAT). 

 

Proiecte comune de dezvoltare

Cu două zile în urmă, guvernatorul Sinaiului de Sud a făcut o vizită oficială la Sinaia, unde a semnat un acord de înfrățire între Sinaia și Sharm el Sheikh – cea mai cunoscută destinație turistică a Egiptului, situată în Peninsula Sinai. În cadrul vizitei oficiale, guvernatorul Sinaiului de Sud, Khaled Fouda, s-a întâlnit cu primarul stațiunii Sinaia, Vlad Oprea, pentru a discuta despre viitoarele proiecte comune de dezvoltare a turismului din ambele destinații. „Sharm el Sheikh este cea mai sigură zonă turistică din lume, în acest moment. Turiștii care ajung la Sharm el Sheikh sunt supravegheați în permanență de forțele de ordine și toate zonele sunt sub control. În acest moment, avem în derulare mai multe proiecte pentru extinderea zonelor de agrement și continuăm construcția unor noi hoteluri, în cadrul unui proiect amplu de dezvoltare, pentru a atrage cât mai mulți turiști”, a declarat, în cadrul aceleiași conferințe de presă de la București, Waleed El Sebaie, consilierul guvernatorului Sinaiului de Sud. Egiptul este destinația preferată a românilor, mai ales pentru zona Sharm el Sheikh, pentru că aici se face un nou tip de turism de resort, unde totul este sigur. Cele mai multe hoteluri de patru și cinci stele au ieșire la mare, plajă proprie, pachete all-inclusive și ultra all-inclusive, dar și magazine cu toate tipurile de produse, spații de distracție și tot ce au nevoie, astfel încât să nu fie nevoie să iasă din resort. Astfel, protecția turiștilor în interiorul resorturilor este asigurată. Deplasările către și dinspre obiectivele turistice se fac tot cu supravegherea forțelor de ordine, iar cele individuale nu le sunt recomandate vizitatorilor, tocmai pentru ca aceștia să fie în siguranță.

 

Din informațiile pe care le-am obținut pe surse, deja Guvernul României a acceptat certificatele COVID-19 ale cetățenilor altor state care au fost vaccinați cu Sputnik V și Sinopharm, în urma negocierilor la nivel diplomatic. Astfel, România a acceptat, practic, celelalte vaccinuri ca fiind valide pe teritoriul țării noastre, imediat după introducerea obligativității accesului în locurile publice pe bază de cod QR. Discuțiile cu ambasadorii țărilor din care pot veni cetățeni vaccinați cu celelalte seruri au avut loc în ultima săptămână.

×
Subiecte în articol: sputnik v sinopharm certificat verde