Scăderea cotaţiilor petrolului şi, implicit, a preţului internaţional al gazelor naturale dă bătăi de cap Guvernului Cioloş. Pentru a mai câştiga câteva sute de milioane de euro până la sfârşitul anului, el ar trebui să scumpească gazele pentru consumatorii casnici. Dar socoteala din buget nu prea se potriveşte cu cea din piaţă unde preţul gazelor pe pieţele internaţionale a ajuns la nivelul celor din producţie internă şi continuă să scadă.
Preţul reglementat la gazelor naturale va înregistra de la 1 iulie o creştere de 10% în condiţiile în care Executivul va refuza să renunţe la calendarul de liberalizare agreat cu finanţatorii internaţionali ai României (FMI, BM şi CE) în 2013. În aceste condiţii, preţul reglementat, care are ca principal destinatar consumatorul casnic, ar urma să ajungă mai mare decât preţul de pe piaţa liberă. La mijloc este vorba de 400 de milioane de euro pe care bugetul de stat i-ar pierde în ultimele şase luni din acest an proveniţi din supraimpozitarea veniturilor suplimentare obţinute din liberalizare de către companiile din domeniul gazeifer. ANRE a solicitat deja Guvernului să renunţe la calendarul de liberalizare, dar de la Palatul Victoria singurul răspuns venit a fost tăcerea.
Liberalizarea, un calendar depăşit
Potrivit calendarului de liberalizare, la 1 iulie se prevede o creştere a preţurilor reglementate cu 10%, de la 60 de lei/MWh la 66 de lei/MWh. Asta ar face ca preţul reglementat să devină mai mare decât cel de pe piața liberă, care este de circa 63 lei/ MWh. Pentru etapa următoare calendarul prevede o altă majorare în aprile 2017, când preţul va ajunge la 72 lei/MWh, iar în aprilie 2018 să se facă o evaluare a situaţie.
ANRE şi-a făcut calculele
Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) ar trebui să prezinte până pe 1 iulei Ministerului Energiei un studiu de impact privind finalizarea procesului de liberalizare, dar recunoaşte că nu va reuşi acest lucru. În aceste condiţii, ministerul va trebuie să se mulţumească doar cu monitorizarea în baza căreia ANRE a concluzionat că această perioadă este favorabilă renunţării la acest calendar.
„Este momentul cel mai propice pentru finalizarea liberalizării. Practic, am solicitat ca Hotărârea de Guvern care impune creşterea preţurilor la consumatorul casnic cu 10% de la 1 iulie să fie abrogată şi să rămânem la preţul de 60 de lei pe MWh, cât este astăzi, ca preţ de referinţă, urmând ca piaţa să stabilească adevăratul preţ, dar să nu plecăm de la 66 de lei sau chiar 72 de lei aşa cum este prevăzut în calendarul de liberalizare", a declara ieri preşedintele ANRE, Niculae Havrileţ.
Citește pe Antena3.roCe locuri poți să vizitezi în Maramureș dacă mergi de Crăciun sau Revelion în 2024. Cele mai frumoase obiective turistice iarna
Aşa cum vedem evoluţia petrolului, de care depinde preţul gazelor, piaţa petrolului rămâne la un nivel mic, iar în următoarea perioadă de nouă luni nu vedem o modificare importantă, dar trebuie să ne gândim că următoarea perioadă de nouă luni este un an gazier. Deci, în anul gazier 2016 - 2017, nu vedem o modificare a preţului Niculae Havrile Havrileţ, preşedintele ANRE.
Pentru că vor fi mai ieftine, importurile vor reveni la iarnă
Gazele de import vor avea la iarnă un preţ cu 20% mai mic decât cele din producţia internă înmagazinată, astfel că s-ar putea ajunge la situaţia în care vom prefera să importăm peste 30% din consum şi să nu mai utilizăm gaze din depozite, estimează ANRE. În cazul în care de la 1 iulie va exista o creştere de 10% la preţul de producţie internă, aşa cum prevede actualul calendar de liberalizare, furnizorii de gaze pentru consumatorii casnici vor fi obligaţi să realizeze un coş de gaze care să aibă cel mai mic preţ. Practic, se poate ajunge şi la 70% import, dacă în acest fel coşul va fi cel mai ieftin, a declarat, ieri, preşedintele ANRE.