Guvernul a aprobat joi un act normativ prin care se oferă ajutor financiar fermierilor care creează locuri de muncă şi angajează tineri.
„Agricultura rămâne un alt domeniu strategic pentru Guvern, atât datorită contribuţiei economice, cât şi ca urmare a importanţei sale sociale. După reducerea TVA pentru produsele bio şi produsele tradiţionale, măsură foarte apreciată de toţi producătorii pe care i-am întâlnit în deplasările în ţară, astăzi venim cu noi decizii care să încurajeze angajarea tinerilor în agricultură”, a declarat premierul Viorica Dăncilă, comentând decizia guvernului său.
„Aprobăm un act normativ prin care sprijinim fermierii care creează locuri de muncă şi angajează tineri, acoperind o parte importantă din cheltuielile cu forţa de muncă. Astfel, cei care angajează cel puţin doi tineri cu studii superioare de specialitate vor primi pentru fiecare angajat 1.000 de lei lunar. Sprijinul este de 750 de lei pentru fiecare angajat cu studii medii de specialitate sau absolvenţi ai unor cursuri de formare profesională, iar pentru persoanele fără studii ajutorul din partea statului este de 500 de lei pentru fiecare persoană. Sumele necesare pentru acest ajutor aşteptat de tinerii fermieri sunt deja asigurate în buget, prin urmare această măsură va produce efecte în scurt timp", a spus Dăncilă, la începutul şedinţei de Guvern.
Premierul a adăugat că aproximativ 107 milioane de euro au intrat miercuri în conturile României pentru fermieri şi pentru satul românesc. „Această sumă se adaugă la cea primită în luna februarie, respectiv circa 298 milioane de euro, pentru derularea proiectelor din zonele rurale. În prezent se află în implementare, prin Programul naţional de dezvoltare rurală, 26.500 proiecte de investiţii în agricultură şi dezvoltare rurală. Valoarea totală a fondurilor europene pe care România le-a primit în 2019 pentru agricultură şi dezvoltare rurală se ridică la peste 2 miliarde euro, plăţi directe şi investiţii”, a spus Dăncilă.
Referindu-se la „Programul pentru stimularea angajării tinerilor în agricultură, acvacultură şi industria alimentară”, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a precizat, pe site-ul său, că pentru a beneficia de prevederile prezentei legi, angajatorii fermieri au obligația de a încheia cu tinerii beneficiari ai programului contracte individuale de muncă cu normă întreagă, pe perioadă nedeterminată sau determinată, dar nu mai puțin de 12 luni, potrivit prevederilor Legii nr. 53/2003, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
„Valoarea Programului corespunzătoare anului 2019 este de 30 milioane lei și vizează acordarea unui sprijin financiar angajatorilor fermieri din agricultură, acvacultură şi industria alimentară, în vederea angajării tinerilor beneficiari ai Programului pe perioadă determinată sau nedeterminată, dar nu mai puţin de 12 luni, cu normă întreagă. În urma acestei măsuri se estimează că în anul 2019 vor fi angajați 3.000 de tineri”, arată MADR.
Prevederile actului normativ vor fi puse în aplicare de către Direcțiile pentru Agricultură județene și a municipiului București, prin numirea unui responsabil pentru gestionarea registrului unic privind „Programul pentru stimularea angajării tinerilor în sectoarele agricultură, acvacultură și industrie alimentară”.
Pentru cei interesați, înscrierea în Program se face până la data de 31 decembrie 2020, mai anunță MADR.