x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul timbrează apa minerală şi scumpeşte taxele

Guvernul timbrează apa minerală şi scumpeşte taxele

de Adrian Stoica    |    31 Aug 2017   •   10:30
Guvernul timbrează apa minerală şi scumpeşte taxele
Sursa foto: hedgehog94/Getty Images/iStockphoto

Sticlele de apă minerală vor fi timbrate, după modelul ţigărilor şi alcoolului, taxele de prospecţiuni şi exploatare vor fi puternic majorate, iar producătorii vor fi obligaţi să se reautorizeze după noi reguli, prevede proiectul Legii resurselor hidrominerale pus în dezbatere publică.

Comercializarea produselor minerale care fac obiectul proiectului de lege se va face doar după marcarea individuală de identificare, realizată cu timbre autoadezive. Acestea ar urma să fie asigurate de către producători şi vor avea inscripţionate sursa produsului, volumul de produs comercializat individual, denumirea operatorului economic cu drept de timbrare şi codul unic de înregistrare, seria şi numărul care identifică în mod unic timbrul. În acest mod, Executivul doreşte eliminarea produselor falsificate.

Viitoarea lege ar urma să se aplice şi apelor minerale naturale şi de izvor, extrase de pe teritoriul statelor care nu sunt membre ale Comunităţii Europene şi care sunt importate în România.

Taxe mai mari pentru producători

Proiectul prevede, de asemenea, creşterea taxele de prospecţiune şi exploatare cu 34%, iar taxa anuală pe suprafaţa de exploatare va fi mărită cu 67%. În plus, producătorii vor fi obligaţi să se reautorizeze, după reguli noi. Proiectul prevede ca autoritățile să elaboreze toate normele tehnice într-o perioadă de 30 de zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial şi ca acestea să redacteze și instrucțiunile privind procedura de evaluare a caracteristicilor apelor minerale naturale și de izvor în termen de şase luni de la intrarea în vigoare a legii. Producătorii au termen de 18 luni de la intrarea în vigoare a noii legi să se reautorizeze, sau 12 luni de la întocmirea procedurilor.

Datele Societăţii Naţionale a Apelor Minerale (SNAM) arată că România deţine, în prezent, peste 60% din rezervele de apă minerală ale Europei şi că exploatăm numai 20.

×