x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul vinde acţiuni pe Bursă

Guvernul vinde acţiuni pe Bursă

27 Sep 2009   •   00:00

Guvernul va vinde pe piaţa de capital pachete de acţiuni de până la 5% din capitalul societăţilor din portofoliul Ministerului Economiei, neprivatizate cu un investitor strategic, iar Nuclearelectrica va lista la BVB cu 10-15% din titluri.

Potrivit unui document ministerual citat de Mediafax, vânzarea pe piaţa de capital, prin oferte publice secundare, a unor pachete de acţiuni deţinute de stat la companiile aflate în subordinea Ministerului Economiei va reprezenta modalitatea principală de privatizare şi, o sursă importantă de atragere de fonduri pentru proiectele de dezvoltare.

"Se va avea în vedere derularea de oferte publice secundare de vânzare, prin care se vor oferi spre subscriere pachete de acţiuni reprezentând până la 5% din capitalul social al societăţilor care nu fac obiectul unor strategii de privatizare către un investitor strategic. Ministerul Economiei va avea în vedere, în scopul atragerii de resurse financiare, şi derularea de oferte publice iniţiale pentru operatorii economici din portofoliu", se arată în document.

Pentru Nuclearelectrica este analizată oportunitatea listării la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a unui pachet de acţiuni de 10 -15% din capitalul social, dar pachetul de control de acţiuni va rămâne în proprietatea statului.
De asemenea, Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), va vinde şi pachete minoritare din acţiunile deţinute la companiile din portofoliu, tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti.

Ofertele publice vor fi derulate prin intermediari autorizaţi, iar momentul iniţierii acestor acţiuni, precum şi pachetul de acţiuni ce face obiectul unei astfel de vânzări vor fi stabilite prin ordin al ministrului Economiei.

Intermediarul autorizat va fi selectat prin licitaţie, pentru una sau mai multe societăţi comerciale. Preţul de ofertă va fi stabilit de către intermediarul ofertei publice şi va fi aprobat de minister. Portofoliul Ministerului Economiei include 65 de companii.

×
Subiecte în articol: economic