x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Guvernul vrea repornirea rafinăriei Arpechim

Guvernul vrea repornirea rafinăriei Arpechim

de Daniela Ivan    |    10 Apr 2011   •   16:17

Guvernul discută cu OMV Petrom pentru a determina compania austrică să redeschidă rafinăria Arpechim Piteşti. Clauza privind protejarea pieţei de petrol şi gaze din România, inclusă în contractul de privatizare a Petrom, prevede că pe perioada în care statul continuă să deţină mai mult de 10% din acţiunile companiei, investitorul este obligat, în cazul unei crize, să se consulte cu autorităţile cu privire la "acţiunile rezonabile" care trebuie luate pentru asigurarea în continuare a unei aprovizionări adecvate a pieţei din România.

Clauza nu poate fi însă activată decât în cazul unei penurii de durată de petrol, produse petroliere sau gaze naturale, cauzată de insuficienţa cantităţilor furnizate de surse din afara Românie.Rafinăria Arpechim a funcţionat anul trecut numai trei luni, din raţiuni economice.

Grupul austriac OMV deţine 51,01% din acţiunile Petrom, iar Ministerul Economiei are 20,64% din titluri. Fondul Proprietatea deţine 20,11% din acţiuni, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare are 2,03% ,iar 6,21% din titluri se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.

×