x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Haos - Pretul gazelor ameteste Guvernul

Haos - Pretul gazelor ameteste Guvernul

24 Mai 2005   •   00:00


Guvernul va elimina abonamentul la gazele naturale. Cu toate acestea, pretul final va creste fata de nivelul actual, pentru a ingloba costurile operatorilor incluse in prezent in abonament.


  • de FLORINA ZAINESCU
  • ECONOMIC/BUSINESS
  • NEHOTARARE. Premierul Calin Popescu-Tariceanu a decis eliminarea abonamentului fix la gaze, desi acum o saptamana ridica in slavi acest sistem de plata
    Controversatul abonament fix impus consumatorilor pentru gazele naturale furnizate va fi eliminat, a anuntat ieri premierul Calin Popescu Tariceanu.

    SCHIMBARE. "Am discutat cu presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) si i-am dat ca termen 1 iunie pentru introducerea unei noi metodologii de calcul care sa respecte doua criterii: pretul acopera costurile si nu se plateste abonament fix. Fiecare va plati dupa cat consuma", a declarat Tariceanu.

    Mai mult, el a dat asigurari ca eliminarea abonamentului fix nu va atrage dupa sine majorarea tarifelor la gaze. "Deja pretul gazelor a crescut. Nu e nevoie de inca o majorare la trecerea de la acest sistem la facturarea pe metrul cub consumat, pentru ca structura costurilor este aceeasi", sustine Tariceanu. Si pentru a se asigura ca societatile de distributie nu ne trag in piept, premierul a cerut Autoritatii Nationale de Control sa verifice modul in care acestea elaboreaza structura preturilor, astfel incat costurile sa nu fie "umflate". Plus ca, in perioada urmatoare, va fi operata o modificare legislativa la nivelul structurii de conducere a ANRGN, astfel incat consumatorii sa fie mai bine reprezentati in raport cu distribuitorii si sa fie implicati in luarea deciziilor de modificare a tarifelor.

    BUNI DE PLATA. Insa, pana una alta, suntem obligati sa platim abonamentul la gazele naturale furnizate in lunile aprilie si mai, fara ca sumele achitate sa ne mai fie restituite. "Nu putem sa actionam retroactiv. Posibilitatea de a face o regularizare nu tine de Autoritate, pentru ca toate operatiunile se desfasoara prin societatile de distributie", a atras atentia premierul.

    INTEGRARE. El a tinut sa sublinieze ca introducerea abonamentului la gazele naturale a fost aprobata in urma cu doi ani si trebuia aplicata incepand cu 1 ianuarie 2005. Insa fostul presedinte al ANRGN a decis "printr-un comunicat de presa" amanarea trecerii la noul sistem de calcul pana la 1 aprilie 2005. Aceasta metodologie a fost inclusa si in Capitolul 14 Energie, negociat cu Uniunea Europeana. "Dar negocierea cu UE nu prevede obligativitatea introducerii unui abonament, ci spune numai ca tarifele - pretul care se plateste pe metrul cub sau pe mia de metri cubi de gaze naturale - trebuie sa acopere costurile", a adaugat el.

    DESCURCATI-VA! Si, desi ne-a atras atentia ca "nu vrea sa-si dea doctoratul in materie", premierul s-a indurat sa ne explice ca introducerea abonamentului fix a fost justificata de "aplatizarea" costurilor la consumator si de necesitatea de a se asigura distribuitorilor un venit relativ constant pe parcursul anului. Insa el va intoarce foaia: "Angajamentul pe care si l-a luat Romania fata de Uniunea Europeana este unul foarte clar. Si anume, tarifele sa acopere costurile. De aici incolo este problema societatilor de distributie cum isi programeaza fluxul de lichiditati".

    Gazele au inflamat societatea

    CONTROVERSA. Contorul de gaze, subiect de scandal
    Abonamentul la gaze a aprins spiritele in societatea romaneasca si a iscat scandal intre politicienii aceluiasi partid, dar si intre cei ai Puterii si cei ai Opozitiei. Acestia s-au acuzat reciproc pentru neinspirata decizie care a fost contestata de toata lumea: patronate, sindicate, cetateni, politicieni. In urma scandalului iscat, liderul PD, Emil Boc, a afirmat ca decizia a fost luata de Guvernul Nastase, in timp ce fostul secretar general al Guvernului Eugen Bejinariu a negat, spunand ca "noi nu ne-am dat acordul. Am spus ca nu vrem sa auzim de asa ceva".

    Pe de alta parte, parlamentari ai puterii si Opozitiei au initiat un proiect de lege pentru anularea abonamentului. Mai mult, liderul UDMR a cerut populatiei sa nu semneze noile contracte cu Distrigaz, care prevad introducerea unor abonamente. "Cred ca facturile care vin trebuie platite, dar nu trebuie semnate noile contracte ale Distrigaz. Stiu ca se fac presiuni pentru semnarea acestora, insa eu va spun, ca jurist, ca nu va pot taia gazul", a declarat Frunda.

    Presiunea asupra premierului Tariceanu a fost sporita si de patronate, sindicate, opinia publica. Blocul National Sindical a anuntat ca va declansa proteste daca abonamentul la gaze nu va fi anulat, avand in vedere costurile pe care le presupune, mai ales ca, la 1 iulie, pretul gazelor va creste cu 8%. O pozitie similara a avut si Cartel Alfa, care a cerut consultari de urgenta pe tema tarifelor la utilitati. Patronatele s-au aratat si ele foarte nemultumite si au acuzat Guvernul ca nu le-a consultat si ca a decis introducera acestui abonament "la intamplare", fara elaborarea unui studiu de impact. (Daniela Ivan)

    SCUMPIRILE VOR FI MAI MARI
    Bucuria eliminarii abonamentelor la gaze va dura numai o luna, deoarece cheltuielile operatorilor din domeniu, acoperite prin acest sistem, vor trebui sa se reflecte in tarife din nou, asa cum se intampla inainte de 1 aprilie. Atunci, in tariful gazelor erau incluse si asa-zise costuri fixe, prin care au fost justificate abonamentele. Pentru 1 iulie, oricum se anunta o sumpire medie de 8% a preturilor gazelor, convenita cu organismele internationale. Fara abonamente, fie scumpirea va fi mai mare, fie va urma o alta, la 1 octombrie. In conditiile existentei abonamentelor, scumpirea de peste o luna s-ar fi datorat actualizarii pretului de achizitie a gazelor, ca si unui coeficient din investitiile tuturor operatorilor. Acum, la toate acestea trebuie adaugate exact acele costuri fixe cu care se justificau abonamentele. Potrivit MEC, acum este pusa sub semnul intrebarii finalizarea privatizarilor Distrigaz Sud si Distrigaz Nord, pentru care Gaz de France, respectiv Ruhrgas au semnat contracte negociate in functie si de un anumit grad de acoperire a costurilor. (Adrian N. Ionescu)

    SENATORII BAT CAMPII
    Senatorii coalitiei au intocmit un proiect de lege prin care propun ca politica de preturi si tarife in domeniul gazelor naturale sa fie trecuta in competenta Guvernului, pentru a putea fi controlate "tendintele abuzive si umflarea artificiala a unor taxe justificate", potrivit Mediafax. Pe de alta parte, ANRGN, ca si Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) au fost infiintate, in urma discutiilor cu Fondul Monetar International si Banca Mondiala, tocmai pentru ca supravegherea pietelor respective sa fie realizata de institutii independente de nevoile bugetare si de interesele politice ale Guvernului, remarca specialistii. La discutii a participat, ca ministru, inclusiv Radu Berceanu, unul dintre initiatorii proiectului de lege.
    ×
    Subiecte în articol: economic gazelor gaze