x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Harababura profitului reinvestit

Harababura profitului reinvestit

26 Aug 2009   •   00:00

După ce reprezentanţii mediului de afaceri şi patronatele au cerut timp de 8 luni premierului Emil Boc şi ministrului Finanţelor Gheorghe Pogea neimpozitarea profitului reinvestit, Guvernul a propus ieri partenerilor adoptarea acestei măsuri începând cu 1 octombrie.

"Măsurile destinate îmbunătăţirii mediului de afaceri din România vizează stimularea economiei, creşterea veniturilor bugetare, raţionalizarea cheltuielilor bugetare şi creşterea lichidităţii monetare în sectorul bugetar. O parte din aceste măsuri se află încă în stadiu de analiză, dar şeful Executivului a precizat că Guvernul este pregătit să promoveze mai multe măsuri, printre care neimpozitarea profitului reinvestit de la 1 octombrie (...)" se arată într-un comunicat primit de la Guvern.

Deşi neimpozitarea profitului reinvestit a fost clamată şi lăudată de autorităţi încă din luna ianuarie 2009 de la discuţiile pe marginea bugetului şi a planului anti-criză, adoptarea efectivă a acestei măsuri care să capitalizeze firmele locale a trenat. În primul trimestru reprezentanţii Guvernului au declarat că măsura va intra în vigoare din trimestrul al doilea, după care termenul a ajuns semestrul al doilea, iar acum 1 octombrie. Colac peste pupăză, o formă a Planului de Convergenţă 2008-2011 ajunsă la presă în luna mai arăta că măsura are termen de intrare în vigoare 1 ianuarie 2010.

Comedia datei de intrare în vigoare şi a impactului bugetar a continuat odată cu trimiterea în luna iunie a Planului la Bruxelles, în care nu exista nicio dată specifică şi nicio sumă trecută ca impact. Ceea ce nu l-a împiedicat pe Gheorghe Pogea, ministrul Finanţelor să decreteze în 11 august după întâlnirea cu reprezentanţii FMI că neimpozitarea profitului reinvestit va aduce un gol la veniturile bugetare de 140 de milioane de lei.

"Pornim de la premisa că înainte de a împărţi ceva trebuie să produci. Deci ca să putem plăti pensii şi salarii în această ţară trebuie să producem bogăţie, ca apoi să rezulte ceea ce avem de împărţit. Pot să vă spun că în acest moment avem o decizie fermă cu privire la angajarea răspunderii pe măsura neimpozitării profitului reinvestit, care va intra în vigoare de la 1 octombrie" a declarat ieri primul ministru Emil Boc.

×
Subiecte în articol: economic