x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Hidrocentrala care se porneşte pe laptop

Hidrocentrala care se porneşte pe laptop

21 Sep 2009   •   00:00

Hidroelectrica a finalizat investiţia de 18 milioane de euro în centrala nouă Râul Alb, din judeţul Caraş-Severin, a cărei construcţie a început în urmă cu patru ani.

Centrala este prima complet automatizată din Româniaşi are ca scop valorificarea apei acumulate în lacul Poiana Ruscă. Centrala face parte din Amenajarea Hidroenergetică Bistra-Poiana Mărului-Ruieni-Poiana Ruscă, potrivit unui comunicat al Hidroelectrica.
Unitatea este dotată cu două hidroagregate, având o putere instalată de 40 MW, şi va produce, la putere maximă, 92,6 GWh anual, a anunţat, luni, compania.

TUNELURI DE 4 KILOMETRI
Centrala Râul Alb este unicat în România, fiind realizată într-un puţ cu diametrul de circa 20 de metri, are o adâncime de 46 de metri. Apa ajunge în centrală din lacul Poiana Ruscă printr-o galerie subterană de peste 4 kilometri, cu un diametru de 3 metri şi printr-o conductă forţată lungă de circa 350 de metri, cu un diametru de 2,5 metri. Unicat în România este şi faptul că informaţiile de la baraj ajung în centrala printr-un cablu optic ce urmează traseul subteran al apei. Proiectul a fost aprobat prima oară prin decretul numărul 294 din anul 1981. Construcţia propriu-zisă a început, însă, în urmă cu mai puţin de 4 ani.

INVESTIŢII DE 500 MILIOANE EURO
Hidroelectrica va finaliza până în 2012 o serie de investiţii în unităţi de producţie a enegiei electrice, a căror valoare depăşeşte 500 milioane de euro. Hidroelectrica este cel mai ieftin producător de electricitate din România.
Compania estimează că va înregistra în acest an un profit net de 58,8 milioane lei, mai mare cu 17% faţă de valoarea de 50,4 milioane lei bugetată pentru 2008, şi venituri totale de 2,5 miliarde lei (601,7 milioane euro), în creştere cu 10,6%.

×
Subiecte în articol: economic