x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Hidroelectrica iese din insolvenţă dând afară proaspetele mămici

Hidroelectrica iese din insolvenţă dând afară proaspetele mămici

de Vali Blanaru    |    19 Iun 2013   •   19:40
Hidroelectrica iese din insolvenţă dând afară proaspetele mămici
Sursa foto: Victor Stroe/Intact Images

Comitetul Creditorilor a aprobat, marţi seara, planul de reorganizare a Hidroelectrica, iar compania va reveni pe piaţă probabil săptămâna viitoare, urmând ca imediat să fie iniţiată procedura de listare a unui pachet minoritar de acţiuni, a anunţat, în Guvern, premierul Victor Ponta.

Contractele cu băieţii deştepţi au fost denunţate, peste 600 de angajaţi au fost disponibilizaţi iar compania revine pe profit şI se listează la bursă. Ieşirea din insolvenţă a societăţii intervine pe fondul unui scandal generat de disponibilizarea a zece angajate aflate în concediu pre şi postnatal.

Din insolvenţă. la bursă
“Aseară, Comitetul Creditorilor a aprobat planul de reorganizare a Hidroelectrica, deci, probabil săptămâna viitoare, Hidroelectrica, după un an de zile de lupte grele de tot, fără contracte cu «băieţi deştepţi», fără pierderile la Videanu în buzunar, fără toate celelalte afaceri necurate, pe profit, revine pe piaţă", a spus Ponta.

Guvernul s-a angajat în negocierile cu Fondul Monetar Internaţional că va lista 10% din acţiunile Hidroelectrica imediat ce compania iese din insolvenţă. Planul de reorganizare va fi analizat de către judecătorul sindic desemnat de Tribunalul Bucureşti, iar acesta va decide dacă producătorul de energie iese din insolvenţă sau continuă reorganizarea, prevăzută pentru cel mult doi ani. "Noi vom cere judecătorului sindic să confirme planul de reorganizare şi dacă îl aprobă, acesta se va derula pe maxim doi ani. Îi voi cere în plus să constate că toate măsurile din plan au fost implementate în ultimele luni şi să dispună ieşirea din insolvenţă", a spus avocatul Remus Borza, administratorul Euro Insol firma care gestionează insolvenţa companiei de stat. El a menţionat că 98,7% dintre cei 311 creditori au aprobat planul de reorganizare.

După ieşirea din insolvenţă, compania va fi condusă de un manager profesionist iar 10% din acţiuni vor fi vândute pe bursă. La momentul ieşirii din insolvenţă a companiei, avocatul Remus Borza va fi mai bogat cu 2,2 milioane de euro, bonusul pe care Euro Insol l-a propus în planul de reorganizare al Hidroelectrica. În primele cinci luni ale acestui an, Hidroelectrica a înregistrat un profit brut de 380 milioane de lei, profitul brut bugetat pentru acest an fiind de 434 milioane lei.

Un an de insolvenţă
Hidroelectrica a intrat în insolvenţă în 20 iunie 2012, principalul motiv fiind vânzarea energiei la preţuri sub nivelul pieţei prin contracte preferenţiale încheiate cu "băieţii deştepţi". La momentul intrării în insolvenţă, compania înregistra datorii de peste 4,4 miliarde de lei şi pierderi de 350 milioane de lei. Măsurile aplicate de administratorul judiciar Euro Insol au constat în denunţarea contractelor păguboase cu traderii de energie şi vânzarea pe bursă a energiei produse de către Hidroelectrica, precum şi renegocierea, la preţuri corecte, a peste 400 de contracte comerciale, dimensionarea investiţiilor din 2013 în funcţie de priorităţile strategice ale companiei şi de posibilităţile de finanţare, reorganizarea structurii şi a cheltuielilor de personal. Din cele 13 sucursale, compania a rămas cu şapte iar 650 de angajaţi din structurile Hidroelectrica şi ale Hidroserv-urilor au fost disponibilizaţi urmând a primi între 5-12 salarii compensatorii. Economia estimată la fondul de salarii va fi de circa şase milioane euro/an, potrivit Euro Insol. Din cele 52 de posturi de conducere au rămas 34. La finalizarea procesului de reorganizare, din cei 5.239 de angajaţi vor rămâne doar 4.406.

Economii pe seama mamelor în concediu de maternitate
Concedierile nu au fost lipsite de scandal sau contestaţii. În rândul celor care au rămas fără loc de muncă se numără zece femei aflate în concediu pre sau post natal. În data de 10 iunie, zece foste angajate la Hidroelectrica, care afirmă că sunt în concediu de maternitate, au primit decizii de desfacere a contractului de muncă. Ulterior, ele au solicitat, într-o scrisoare deschisă, ajutor în această problemă de la soţia preşedintelui Traian Băsescu şi de la cea a premierului Victor Ponta, susţinând că, în urma concedierii, nu vor mai avea resurse financiare să-şi crească copiii, “unii nenăscuţi încă”. În replică, Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica îşi justifică decizia, afirmând că, în loc să concedieze oamenii din producţie, a disponibilizat “femei care plimbă aerul prin curtea instituţiei”.
“Aceste femei sunt nişte fătuci care şi-au făcut un obicei din a face copii pe bandă rulantă. Stau acasă, în concedii de maternitate, pe banii Hidroelectrica. Eu ce să fac? Să dau afară inginerii care sunt în producţie sau să le dau pe fetele astea care nu au mai dat de 4-6 ani pe la Hidroelectrica şi care sunt oricum personal TESA. Plimbă hârtiile pe la resurse umane şi pe la contabilitate”, a declarat Remus Borza.

“Să nu le plângem de milă celor zece femei, pentru că ele au soţi, fraţi sau părinţi angajaţi la Hidroelectrica. Sunt şi câte 17 membri ai aceleiaşi familii care lucrează la Hidroelectrica. Sunt clanuri întregi care lucrează la Hidroelectrica. Femeile astea plimbă aerul prin curte, pentru că sunt nevestele unor şmecheri, sunt amantele unor şmecheri. Femeile astea pleacă de la Hidroelectrica cu salarii compensatorii. Nu pleacă cu mâna goală. Teoretic, ar trebui să plece cu 48 de salarii compensatorii, dar mititelele de ele nu pleacă cu toate, pentru că nu au făcut vechime la întreprindere. O să plece cu salarii compensatorii, între 12 şi 24 de salarii”, a explicat Remus Borza.
Cele 10 fost salariate de la Hidroelectrica se numără printre cei 300 de angajaţi care au primit în luna mai preavize în cadrul procesului de disponibilizare.
 

×