x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Hidroelectrica vrea să cumpere activele Enel şi CEZ

Hidroelectrica vrea să cumpere activele Enel şi CEZ

de Cristian Anton    |    09 Sep 2019   •   10:20
Hidroelectrica vrea să cumpere activele Enel şi CEZ

Hidroelectrica solicită aprobarea acţionarilor pentru a contracta servicii de asistenţă juridică în vederea achiziţionării unor active ale UCM Reşiţa şi ale grupurilor Enel România şi CEZ România, potrivit convocatorului şedinţei Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor, care va avea loc pe 13 septembrie. Statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 80% din acţiunile Hidroelectrica, restul de 20% fiind în portofoliul Fondului Proprietatea (FP). 



Decizia Hidroelectrica vine după ce grupul italian Enel, cea mai mare companie europeană de utilităţi, a demarat procesul de vânzare a operaţiunilor din România şi se aşteaptă ca activele să fie evaluate la aproximativ un miliard de euro. Enel deţine în România fostele filiale de distribuţie şi furnizare a energiei Electrica Muntenia Sud, Dobrogea şi Banat, precum şi capacităţi de producţie a energiei eoliene. 

 

Grupul ceh CEZ a anunţat în luna mai că vrea să renunţe la activităţile din România, respectiv distribuţia şi furnizarea din Oltenia şi parcul eolian de la Fântânele-Cogealac de 600 de MW, cea mai mare fermă eoliană terestră din Europa. 


Pe de altă parte, Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Investments şi manager al Fondului Proprietatea, a anunţat că, în opinia sa, nu ar fi benefic pentru Hidroelectrica sau pentru acţionarii săi să cumpere activele CEZ şi Enel. 

FP: Ar fi foarte distructiv

„Dacă ne uităm la veniturile şi valorile unor societăţi precum Hidroelectrica, cu o marjă de profit mai mare de 70%, evaluările care sunt făcute unor societăţi similare sunt substanţial mai mari decât cele pentru distribuţie, cum este cazul cu Enel şi CEZ. Prin definiţie aceasta înseamnă că dacă ar fi să achiziţioneze aceste active, aşa cum sunt ele acum, ar fi foarte distructiv pentru acţionari. Pur şi simplu nu ar putea să genereze acelaşi tip de profituri, de câştiguri, din distribuţii, prin cumpărarea acestor active, decât ar putea să genereze cu activele pe care Hidroelectrica le are în prezent”, a explicat Johan Meyer.

 

Hidroelectrica anunţă investiţii uriaşe, prin intenţia de a prelua operaţiunile din România ale Enel şi CEZ

 

 

 

×