Biroul de Turism pentru Tineret (BTT), Olimp Estival 2002 Mangalia si Horticola Bucuresti vor fi scoase la vanzare de catre Regia Autonoma pentru Administrarea Patrimoniului si Protocolului de Stat (RA-APPS).
CATALIN BUDESCU
Privatizarea acestor companii se va realiza prin diferite metode, precum vanzarea unor active si a unor pachete de actiuni. Totodata se are in vedere si infiintarea de societati comerciale in colaborare cu persoane fizice sau juridice. Guvernul a aprobat in acest sens, printr-o hotarare adoptata recent, strategia de privatizare a celor trei unitati, la care RA-APPS exercita, in numele statului, toate drepturile ce decurg din calitatea de actionar majoritar. Documentul contine masuri de privatizare, avute in vedere atat pentru acest an, cat si pentru 2005.
STRATEGII. Conform actului normativ, privatizarea societatii Biroul de Turism pentru Tineret (BTT) Bucuresti se va realiza prin vanzarea activelor care fac obiectul unor contracte de locatie de gestiune, inchiriere sau asociere in participatiune catre locatari sau asociati, dupa caz, sau/si prin incheierea de contracte de leasing imobiliar cu clauza irevocabila de vanzare. Alte doua metode de privatizare la care va apela RA-APPS vor fi infiintarea unor societati comerciale in colaborare cu persoane fizice sau juridice, romane ori straine, la capitalul carora va participa cu activele BTT si vanzarea participatiilor detinute de BTT la alte societati comerciale unde detine mai putin de 50% din capitalul social al acestora.
Privatizarea SC Olimp Estival 2002 Mangalia - care a preluat prin absorbtie societatea Neptun Estival 2002 Mangalia - se va realiza prin vanzarea unei parti sau a intregului pachet de actiuni detinut de stat la aceasta unitate, dar si prin vanzarea prin licitatie publica a unor active aflate in patrimoniul societatii, prin reabilitarea si modernizarea unor active din sumele obtinute in urma vanzarii prin licitatie publica a altor active, precum si prin infiintarea unor societati comerciale in colaborare cu persoane fizice sau juridice, romane ori straine, la capitalul carora va participa cu aport in natura, respectiv cu activele unitatii.
PRETUL PIETEI. In domeniul agricol, vanzarea companiei Horticola Bucuresti se va realiza prin vanzarea, prin negociere directa, a intregului pachet de actiuni detinut de stat, precum si prin vanzarea activelor care fac obiectul unor contracte de locatie de gestiune, inchiriere sau asociere in participatiune catre locatari sau asociati sau prin incheierea de contracte de leasing imobiliar cu clauza irevocabila de vanzare. Privatizarea societatilor comerciale mentionate se va realiza de catre RA-APPS in baza Legii 336/2004, care mandateaza regia sa exercite atributiile institutiei publice implicate. Vanzarea actiunilor/participatiilor societatilor comerciale se va face la pretul pietei, in baza raportului dintre cerere si oferta, indiferent daca vanzarea se va realiza prin negociere sau licitatie publica.Citește pe Antena3.ro