x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ÎNGHEŢ FINANCIAR/Criza a anulat afaceri de 419 miliarde de dolari

ÎNGHEŢ FINANCIAR/Criza a anulat afaceri de 419 miliarde de dolari

28 Noi 2008   •   00:00
ÎNGHEŢ FINANCIAR/Criza a anulat afaceri de 419 miliarde de dolari

Turbulenţele financiare care afectează lumea au dus la anularea unor afaceri totalizând cel puţin 419 miliarde de dolari de la declanşarea crizei subprime.

Pe lângă falimentele Lehman Brothers, Washington Mutual, ale băncilor islandeze sau aţionalizările din SUA şi Marea Britanie sau ajutoarele pompate în sistemele financiare din Olanda, Elveţia, Germania, Belgia, criza a adus şi anularea unor afaceri totalizând 419 miliarde de dolari. Potrivit unui calcul realizat de Thomson Financial, 234 de oferte publice de preluare au fost anulate numai din octombrie, iar valoarea lor este de 322 de miliarde de dolari. Potrivit Le Monde, ofertele publice de cumpărare au scăzut în lume cu 30%, până la 795,5 miliarde de dolari. Cele mai mari scăderi se consemnează în SUA şi Europa (-32%), dar au progresat în China (+38%) şi în alte state emergente BRIC (Brazilia, China, India, Rusia) creşterea este de 11%.

PE APA SĂMBETEI FINANCIARE
De la lansarea raportului, o altă tranzacţie gigant a picat. Ultima dusă pe apa sâmbetei este preluarea operatorului de telefonie Bell Canada (BCE Inc) de către Ontario Teachers Pension Plan, care ar fi trebuit să se realizeze la data de 11 decembrie contra sumei de 42 de miliarde de dolari. Compania a anunţat în urmă cu două zile că tranzacţia nu se va desfăşura deoarece auditorul KPMG a precizat în raportul său că afacerea ar lăsa compania canadiană insolventă.

Titlurile Bell au scăzut apoi pe burse cu 40%, până la 25 de dolari canadieni, faţă de 42,75 dolari canadieni cât au oferit cumpărătorii. Totuşi o portiţă a rămas, după ce BCE a anunţat că afacerea s-ar putea realiza totuşi dacă KPMG îşi va schimba opinia. În telenovela cumpărării, Ontario Teachers împreună cu Providence Equity Partners şi Madison Dearborn Partners au făcut ofertă încă de acum un an. Tribunalele candiene au aprobat vânzarea în luna iunie 2008, în ciuda unei plângeri a deţinătorilor de obligaţiuni care reclamaseră că tranzacţia îi va afecta prin reducerea valorii obligaţiunilor tranzacţionate pe burse. Consorţiul format din Citigroup, Deutsche Bank, Toronto-Dominion Bank şi Royal Bank of Scotland, afectate de criza financiară, a stat ca pe ace, deoarece s-a obligat să împrumute 34 miliarde de dolari pentru derularea tranzacţiei. Acum, salvarea lor vine din faptul că KPMG declară afacerea drept insolventă, ceea ce le scuteşte de a da banii şi deci de a raporta alte posibile pierderi. 

DOUĂ DINTR-O LOVITURĂ
Tot în această săptămână, compania minieră BHP Billiton a dat înapoi de la cumpărarea rivalului Rio Tinto, pentru care oferise 66 miliarde de dolari şi a dat vina pe scăderea preţurilor metalelor pe bursele de mărfuri şi a îngheţului financiar. Când BHP a anunţat planul său de a prelua Rio Tinto, mărfurile erau aproape de maxim. Acum, preţul cuprului a scăzut cu 50%, iar cel al petrolului cu 45%. Rio Tinto anunţa şi ea în octombrie că turbulenţele financiare vor întârzia vânzarea de active totalizând 10 miliarde de dolari. Samsung, al doilea mare producător de semiconductori din lume, şi-a ridicat şi el oferta de 8,85 miliarde de dolari pentru SanDisck.

ENERGIA, CEA MAI LOVITĂ
Electricite de France  (EDF) a renunţat la preluarea pe 6,2 miliarde de dolari a Constellation Energy din SUA, care a ajuns în curtea Mid American Energy Holdings, companie a lui Warren Buffett, pentru 4,7 miliarde. OMV a renunţat şi ea la a prelua MOL, pentru care oferise 18,3 miliarde de dolari. De asemenea, compania minieră elveţiană Xstrata a abandonat oferta ostilă de preluare a producătorului de platină Lonmin, pentru care oferise 7,6 miliarde de dolari. Waste Management, cea mai mare companie americană de salubrizare, şi-a retras oferta de 6,73 miliarde de dolari pentru Republic Services. Tranzacţia de 5,2 miliarde de dolari dintre Panasonic şi Goldman Sachs, pentru cumpărarea Sanyo, nu a avut nici ea vreun rezultat concret, iar afacerea a căzut. De asemenea, preluarea Michael Page International de către Addeco, cel mai mare furnizor de muncitori temporari, pentru 2,3 miliarde de dolari nu s-a realizat.

Alte tranzacţii, totalizând 55 miliarde de dolari, au căzut în SUA deoarece colapsul creditelor subprime a scumpit creditarea, potrivit Bloomberg. Printre afacerile picate se află Sallie Mae, cel mai mare creditor pentru studenţi, Penn National Gaming şi SLM Corp.

×
Subiecte în articol: economic miliarde dolari