Informaţie şoc pe piaţa imobiliară: omul de afaceri Ion Ţiriac caută o companie de construcţii care să poată finaliza în termenul asumat lucrările la complexul rezidenţial Stejarii începute cu firma Bouygues România.
Bouygues România a anunţat recent că a fost lovită de criza de pe piaţa imobiliară şi a fost nevoită să oprească lucrările la un proiect rezidenţial în valoare de 30 de milioane de euro. Problemele sucursalei româneşti a celui de-al doilea constructor la nivel mondial par a fi doar la început. Ţiriac Imobiliare, divizie a Ţiriac Holdings ar putea renunţa la Bouygues România, după ce constructorul a anunţat că poate preda primele apartamente din complexul Stejarii cu o întârziere de 10 luni. Această amânare a termenelor de predare se traduce prin creşterea costurilor cu 25% şi cheltuieli suplimentare de zeci de milioane de euro, ne-au declarat surse apropiate negocierilor. “Problemele au apărut o dată cu modificarea planurilor pentru o parte din locuinţe. S-au solicitat finisaje superioare pentru care s-au făcut plăţi suplimentare, însă constructorul nu a anunţat la momentul respectiv că aceste modificări vor aduce şi întârzieri ale termenelor de predare”, ne-au declarat sursele citate.
MANAGER NOU
Situaţia nu a rămas fără consecinţe, recent Ţiriac Holdings
luând decizia de a schimba conducerea. Noul director general, Petru Văduva are
experienţă în management şi audit financiar şi a ocupat în trecut poziţii de
analist la JP Morgan sau director în Bear Stearns. Văduva a înlocuit-o la
conducerea Ţiriac Holdings pe Anca Ioan, al cărei contract de management, cu o
durată de trei ani, s-a încheiat la sfârşitul anului 2008. Printre principalele
atribuţii ale lui Văduva se numără eficientizarea activităţilor grupului şi creşterea
profitabilităţii afacerilor derulate de companiile operaţionale din cadrul Ţiriac
Holdings. “Într-un context economic dificil, am considerat că profilul
profesional şi experienţa domnului Văduva se potrivesc cel mai bine cu profilul
şi direcţiile de dezvoltare ale afacerilor grupului nostru”, se arată în
comunicatul de presă, care anunţă sec schimbarea managerului.
Văduva va trebui să eficientizeze şi cheltuielile neprevăzute apărute la Stejarii, dar şi să gestioneze contractarea apartamentelor rămase neocupate. Întârzierea finalizării lucrărilor a atras după sine şi întârziea vânzării locuinţelor, într-un context economic dificil, în care tranzacţiile pe piaţa imobiliară s-au redus. Complexul Stejarii este cel mai ambiţios proiect imobiliar de lux din Capitală “destinat persoanelor cu venituri ridicate, cu un sistem de valori şi de aşteptări înalt”, potrivit prezentării oficiale a proiectului. Însă chiar şi acest public ţintă este afectat de criza financiară. Chiar dacă 90% dintre penthouse-uri au fost vândute, doar o treime din locuinţele de dimensiuni medii au fost contractate.
ŢIRIAC: ORICE SOLUŢIE E POSIBILĂ
Contactat telefonic, omul de afaceri Ion Ţiriac a precizat că
va lua orice decizie se impune pentru a finaliza la timp lucrările. “Deocamdată
nu ştiu, orice soluţie este posibilă. Un lucru este sigur. Orice ar fi nu vom
renunţa la calitatea pentru care am plătit în această construcţie. Azi în România
se poate construi cu 30-40% mai ieftin, având în vedere că materialele s-au
ieftinit şi nu prea mai este de lucru. Opţiunile rămân deschise”, a spus Ţiriac.
Dezvoltat în mijlocul pădurii Băneasa din nordul Capitalei pe un teren de 10 hectare, Stejarii va cuprinde clădiri cu un regim de înălţime de S+P+4E şi cu un total de 535 de apartamente cu câte 2 până la 7 camere. Apartamentele au suprafeţe între 108 şi 604 de mp, incluzând terasele. Clubul rezidenţial Stejarii este primul proiect care integrează un club exclusivist cu piscină semiolimpică acoperită cu posibilitatea de a se transforma în piscină semideschisă vara, prevăzută cu vestiare, restaurant de zi şi restaurant high cuisine, bar, trei terenuri de tenis outdoor şi două indoor, patru piste de bowling subterane, patinoar, pistă de alergare în aer liber în zona pădurii şi beauty salon şi SPA. Apartamentele au preţuri pornind de la 340.000 de euro plus TVA şi ajung la 2 milioane de euro plus TVA pentru penthouse-urile cu o suprafaţă de 600 de metri pătraţi.
Bouygues România este filiala locală a celui de-al doilea constructor la nivel mondial. În afară de Stejarii, printre proiectele importante la care a luat parte compania în ultimii ani se numără centrul comercial Băneasa Shopping City şi Cefin Logistic Park. Bouygues şi-a făcut intrarea în România ca parte la una din cele mai mari ţepe date statului român. Compania World Trade Center, printre ai cărei acţionari se regăseşte şi Bouygues, a luat un credit de peste 70 de milioane de dolari de la Bancorex, cu garanţia statului pe care nu l-a putut plăti. Datoria a fost plătită de către statul român, care în cele din urmă a trecut la administrarea WTC în încercarea de a recupera din pierderi. O parte din datorie s-a putut stinge doar prin trecerea Satului Francez din proprietatea WTC în cea a Primăriei Bucureşti.