x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ieşim din criză în 2011

Ieşim din criză în 2011

05 Iul 2010   •   00:00

România va ieşi din recesiune în 2011, cel mai probabil în a doua jumătate a anului, întrucât criza este aproape de sfârşit, consideră economistul-şef al grupului EFG Eurobank, Gikas Hardouvelis. El apreciază că autorităţile vor reuşi să gestioneze situaţia până la acel moment.

"Estimarea noastră este că România va reuşi să iasă din criză în 2011, probabil în a doua parte a anului. Autorităţile trebuie să fructifice fon­durile europene şi să accelereze rata de absorbţie pentru a impulsiona in­vestiţiile publice, care vor fi impli­cit urmate de investiţii private. De ase­menea, trebuie să dezvolte metode in­teligente de a atrage capitalul privat în cadrul parteneriatelor public-private", a spus Harduovelis pentru Me­diafax.

Oficialul a arătat că Ro­mânia, ca şi Grecia, şi-a bazat mode­lul de creştere economică în ultimii 10 ani pe expansiunea cererii agre­ga­te şi a consumului intern, însă ambele trebuie să-şi schimbe mode­lul de creştere, să impulsioneze secto­rul exporturilor şi investiţiile. "Ro­mâ­nia a reuşit să depăşească marea cri­ză interna­ţio­nală din 2009, deci ar trebui să fie capabilă să gestioneze situaţia şi acum, la finalul crizei. Există mult spaţiu de recuperare pentru Româ­nia, care are resurse să reuşească", a adăugat Hardouvelis.

Economistul EFG crede că atitudinea mai strictă a FMI la ultima evaluare nu are legătură cu situaţia din Grecia, ci reprezintă rezultatul unor cerinţe ajunse la scadenţă.

×
Subiecte în articol: economic