x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ikea, acuzată de evaziune fiscală prin paradisuri fiscale

Ikea, acuzată de evaziune fiscală prin paradisuri fiscale

de Daniela Ivan    |    27 Ian 2011   •   16:53
Ikea, acuzată de evaziune fiscală prin paradisuri fiscale

Gigantul suedez producător de mobilă Ikea este acuzat că ar putea utiliza o fundaţie secretă care controlează compania prin care se sustrage de la plata  impozitele şi taxelor, scrie cotidianul francez Le Monde. Publicaţia citează  un documentar prezentat de postul suedez public STV.

"Fundaţia Interogo este controlată de familia mea, dar gestionată de o echipa cu totul străină", a declarat fondatorul Ikea, Ivar Kamprad,într-un e-mail pentru agenţia TT News, înainte de lansarea unei prime părţi a documentarului de televiziune. Acesta

insistă asupra faptului că nici el, nici familia lui nu mai au nici o putere asupra Ikea, trecută în întregime sub controlul unei fundaţii numită Stichting Ingka Foundation şi filiala sa Inka Holdings.

Însă, potrivit documentului prezentat de postul suedez public STV, Kamprad va "continua să menţină puterea asupra Ikea în secret total. El a înfiinţat o fundaţie în unul dintre cele mai cunoscute paradisuri fiscale din  lume: Lichtenstein.

Fundaţia a fost creată în Lichtenstein acum douăzeci de ani, iar filiala Inter Ikea colectează profiturile pe fiecare produs vândut de Ikea. Ziariştii suedezi susţin că 3% din valoarea fiecărui produs vândut în magazinele Ikea este redirecţionat către fundaţia din paradisul fiscal. Asta înseamnă că Ikea detrurnează prin fundaţia secretă circa 11,2 miliarde de euro, conform documentarului prezentat de STV.

Confruntat cu aceste acuzaţii, Kamprad a spus că Ikea a respectat legile şi a plătit impozitele. "O structură optimizată ne oferă posibilitatea şi flexibilitatea de a utiliza capitalul nostru, care a fost deja impozitat pe piaţă, în vederea dezvoltării afacerilor noastre pe alte noi pieţe fără a suporta jugul unei duble impozitări", a declarat  Kamprad.

Ikea este prezentă pe piaţa românească din anul 2007 când omul de afaceri Puiu Popoviciu a adus celebrul lanţ de retail în complexul Băneasa, din Bucureşti, printr-o franciză. Ulterior, îm primăvara anului trecut, Popopviciu a vândut către grupul suedez operaţiunile companiei din România.

×