x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ilie Sârbu: Aştept fermierii să acceseze programele de sprijin

Ilie Sârbu: Aştept fermierii să acceseze programele de sprijin

11 Aug 2009   •   00:00

Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale va acorda în această toamnă patru forme de sprijin pentru fermieri, susţine ministrul Agriculturii, Ilie Sârbu. Nivelul estimat al pachetului de sprijin este de circa 525 lei/ha, reprezentând 53 la sută pentru înfiinţarea culturilor şi 26 la sută din costul total estimat al culturii.



"Două forme de sprijin vor avea o accesare mai largă. Este vorba în primul rând de subvenţionarea motorinei utilizate pentru lucrările mecanice, în cuantum de un leu pe litru, la o cantitate de 39 lei/ha, pentru înfiinţarea culturilor de grâu, secară, orz şi orzoaică, plante furajere, pe o suprafaţă de 3,1 milioane ha", a spus Sârbu, citat de Agerpres. De asemenea, oficialul MAPDR a precizat că în urma demersurilor făcute în primăvară la Comisia Europeană pentru susţinerea pe îngrăşăminte s-a aprobat ulterior un avans acordat fermierilor din sprijinul financiar pe suprafaţă: "Comisia nu a fost de acord cu sprijinul pentru îngrăşăminte, dar ulterior ne-a aprobat un avans de 70 la sută, începând cu 16 octombrie, acordat prin schema unica pe suprafaţă aferentă anului 2009, în valoare de 209 lei /ha".

Potrivit şefului de la agricultură, au fost încheiate convenţii cu băncile, ca pe baza unei adeverinţe pe care o primesc fermierii de la APIA să primească un avans de 70 la sută în contravaloarea garantată la APIA din sumele cuvenite din plăţile naţionale directe complementare aferente anului 2009. Valoarea acestui sprijin este de 131 lei /ha.

De asemenea, se va mai acorda un grant în procent de 30 la sută din valoarea creditelor agricole angajate de producători în baza legii 150/2003 pentru înfiinţarea culturilor agricole ce se vor înfiinţa în toamna anului 2009, în valoare de 146 lei/ha. "Este un grant prin care omul îşi înfiinţează cultura, restituie suma şi rămâne cu 30 la sută, sumă care îi acoperă dobânda şi care poate fi de 8, 12 sau 15 la sută, dar îi rămâne şi un bonus. Sigur este o măsură care o accesează mai mult marile exploataţii, dar nu înseamnă că nu pot şi fermierii. De altfel, au început să crească solicitările şi cred că până la sfârşitul anului ajungem la 500 de milioane de lei".

×
Subiecte în articol: economic