x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie IMM-urile pot lua credite cu garanţia statului

IMM-urile pot lua credite cu garanţia statului

29 Iun 2011   •   13:51

Intreprinderile mici si mijlocii (IMM) vor putea contracta credite bancare in valoare de pana la 125.000 lei pe an garantate de stat in proportie de 80% si cu o dobanda subventionata de pana la 70%, masura decisa de Guvern pentru depasirea dificultatilor financiare cauzate de criza.

Procedura de sprijin a IMM a fost reglementata prin ordonanta de urgenta adoptata, miercuri, de Guvern.

Actul normativ instituie o schema in baza careia Fondul National de Garantare a Creditelor IMM-uri va garanta, in numele si in contul statului, creditele ce urmeaza sa fie contractate de intreprinderile mici si mijlocii.

Garantia statului va acoperi maximum 80% din valoarea creditului solicitat, exclusiv dobanzi, comisioane si alte speze datorate de beneficiar institutiei de credit, insa nu va trece de 100.000 de lei. Dobanda va fi subventionata in proportie de 70%, in limita a 6,5% pe an.

Bugetul alocat acestui program in acest an se ridica la 24 milioane lei pentru subventionarea dobanzii si la 400 milioane lei pentru garantarea creditelor, cu un numar estimat de 4.000 firme beneficiare.

Pentru perioada 2011-2013, Guvernul estimeaza ca aproximativ 12.000 de intreprinderi mici si mijlocii vor benefia de acest program, bugetul total ridicandu-se la 165 milioane lei.

Pentru a putea aplica la acest program, beneficiarul trebuie sa sa constituie in favoarea finantatorului si a statului roman, reprezentat de Ministerul Finantelor Publice, proportional cu procentul de garantare, o garantie reala mobiliara asupra soldurilor creditoare ale tuturor conturilor curente deschise la institutia de credit finantatoare, valabila pana la stingerea creantelor datorate de beneficiar in baza contractelor de credit si de garantare.

Premierul Emil Boc a solicitat conducerii Ministerului Economiei sa transfere o parte dintre angajatii institutiei la Agentia pentru IMM, pentru a derula acest program.

×