x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Impacare peste sat

Impacare peste sat

30 Iul 2004   •   00:00

Premierul Adrian Nastase recunoaste ca vanzarea Satului Francez catre Primaria Capitalei s-a facut in urma unei intelegeri dintre acesta si Traian Basescu. Seful Executivului considera aceasta afacere drept "inteleapta, viabila pentru comunitatea locala".

CATALIN BUDESCU

Primul-ministru a declarat ieri ca vanzarea Satului Francez "reprezinta o decizie fireasca, ce va permite acestei institutii (n.r. - Primaria Capitalei) sa dispuna de veniturile necesare aplicarii proiectelor importante pentru municipiul Bucuresti".

VIABIL. El a precizat ca aceasta decizie a fost luata in urma ultimei intalniri pe care a avut-o cu primarul general, Traian Basescu. "Chiar daca domnul Basescu a facut la un moment dat o serie de afirmatii privind anumite eventuale interese legate de terenul respectiv si, dincolo de aceste aspecte personale, mi se pare foarte important faptul ca putem vedea care este solutia inteleapta, viabila pentru comunitatea locala", a mai spus Adrian Nastase.

VENITURILE PRIMARIEI.In opinia premierului, vanzarea directa, fara licitatie, a Satului Francez va asigura Primariei venituri mai mari pentru proiectele Bucurestiului, in comparatie cu sumele care ar fi fost obtinute in cazul in care s-ar fi organizat licitatii pentru fiecare vila in parte si in care chiria ar fi fost perceputa numai pentru terenul de sub case. "Nu este vorba de vanzarea in sine, ci de veniturile pe care Primaria Generala le va obtine in urmatorii ani pentru proiectele utile Bucurestiului", a precizat Nastase. Premierul a mai aratat ca acest mod de lucru trebuie sa fie unul comun tuturor comunitatilor locale, indiferent de lipsa de simpatie personala care poate exista in relatia dintre liderii locali si cei centrali.

"Cea mai inteleapta solutie"

Preluarea Satului Francez de catre municipalitate, pentru recuperarea creantelor, a fost convenita cu Guvernul pentru ca Primaria Capitalei detine deja terenul pe care sunt construite vilele, a declarat ieri primarul general, Traian Basescu.

El sustine ca aceasta este "cea mai inteleapta solutie pentru Bucuresti" si a spus ca municipalitatea se angajeaza sa pastreze regimul actual al Satului Francez. "Avem in vedere ca vilele din acea zona sa fie inchiriate, in continuare, la standarde foarte ridicate. De asemenea, vom pastra managementul actual al Satului, pentru ca pana acum a avut rezultate bune", a mai spus Basescu. El spune ca vanzarea vilelor din Satul Francez catre altcineva nu se putea face fara acordul Primariei Capitalei, care detine terenul.

"Primaria Capitalei percepe o chirie de 465 franci francezi anual/metrul patrat pentru terenul din Satul Francez. In acest an, pana acum am obtinut 1,3 milioane de euro de la Sat si aproximativ 250.000 de euro de la Clubul Francez", a explicat Basescu. El a spus ca banii obtinuti din chiriile din Satul Francez vor fi folositi de municipalitate pentru a-i ajuta pe tineri sa obtina credite pentru locuinte. "Avem posibilitatea sa ne implicam cu 4 milioane de euro/anual pentru a garanta ca toti tinerii absolventi sa poata avea acces la banca, in vederea obtinerii de credite pentru locuinte", a mai spus primarul.

×
Subiecte în articol: economic francez