
Ministerul Energiei ia în calcul ajutoare lunare pentru 6 milioane de consumatori casnici. Însă deficitul bugetar uriaș ridică semne de întrebare cu privire la posibilitatea realizării acestei măsuri.
Ajutoare pentru facturile la energie
"Până la 15 iunie, Ministerul Muncii trebuie să vină cu un act normativ. Niciun român nu va fi lăsat în urmă", spune Sebastian Burduja, ministrul Energiei.
Milioane de consumatori ar putea primi ajutoare la plata facturilor. Câteva zeci de lei pe lună, viraţi pe carduri.
"Va exista o platformă online pe care STS-ul o va actualiza. Oamenii vor completa o declaraţie, ANPIS-ul va valida aceste date. Şi ulterior va emite aceste carduri care vor fi distribuite prin Poşta Română", a explicat Sebastian Burduja, ministrul Energiei.
Până la 1 iulie, Guvernul trebuie să vină cu măsuri concrete.
"Mi-e greu să văd cum într-o lună ar putea să existe această campanie de informare solidă a consumatorilor", adaugă Corina Murafa, expert energie.
"De multe ori ajungem în situaţia în care beneficiarii de pe hârtie nu ajung să şi folosească aceste beneficii. Avem astfel de cazuri cu ajutorul pentru încălzire, unde mai puţin de jumătate din beneficiari ajung să se bucure de o astfel de măsură", spune Mihnea Cătuţi, expert energie.

Care vor fi prețurile după 1 iulie 2025
Experții în energie spun că prețurile s-ar putea dubla de la 1 iulie 2025.
"Cel care consumă 99 de kWh şi care până acum plătea 0,68 lei, deci undeva la 65 de lei pe lună factura, să zicem că vom avea preţul de 1,2 lei, el va plăti undeva la 120 de lei. Dacă-i dau un 50-60 de lei îi compensez total efectul, dacă îi dau 30 de lei îi compensez jumătate din efect", spune Corina Murafa, expert energie.
Până la 10 iunie, furnizorii trebuie să trimită informări privind preţurile practicate post plafonare. În ofertele transmise până acum, preţurile variază între 1,1 lei şi peste 1,6 lei.
"Piaţa se va regla şi cine poate supravieţuieşte, cine nu, nu", spune un român.
În a doua jumătate a anului vor exista şi tarife dinamice la energie pentru consumatorii care au contoare inteligente.
Impactul bugetar al unei asemenea măsuri este estimat între 300 de milioane și 1 miliard de euro anual, în funcție de sumele decise, potrivit observatornews.ro.