
Se vor lua astfel în considerare etajul la care se află apartamenul, numărul de băi şi anul construcţiei imobilului. În marile oraşe, taxele anuale s-ar putea tripla.
Dacă, în prezent, impozitul pe proprietate este calculat în funcţie de suprafaţa imobilului, de anul viitor va fi de cel puţin 0,1% din valoarea locuinţei. Pentru a o stabili, Guvernul pregăteşte platforma cu inteligenţă artificială E-proprietatea. Aceasta va include date de la cadastru, notari şi autorităţile locale. Fiecare oraş va fi împărţit în zone fiscale.
Experţii cred că statul nu va putea stabili echitabil valoarea locuinţelor, potrivit observatornews.ro.
Impozite uriașe pregătite de autorități
"Încât să existe o apropiere a valorii de piaţa a imobilelor în zona respectivă, se va ţine cont în viitor de valoarea tranzacţiilor care s-au efectuat, caracteristici ale proprietarilor, în funcţie numarul de băi, dau un exemplu, de suprafaţă, poziţionarea blocului în raport cu alte utilităţi", spune Petre Iulian Ilie, director Direcţia Generală Impozite şi Taxe Sector.
Apartamentele aflate la parter și ultimul etaj al imobilului, vor beneficia de un impozit mai mic. Însă proprietarii care au locuințe la etajele intermediare vor plăti mai mulți bani. Se va lua în calcul și anul construcției blocului, și dacă acesta a fost reabilitat.
Autorităţile au însă o problemă în stabilirea noilor impozite. Doar 63% din suprafata totala estimata de imobile şi terenuri este cadastrată. La sate, procentul este cel mai mic.
"Lipsa evidenţelor ceea ce conduce la imposiiblitatea identificării proprietarilor sau întârzieri în eliberarea anumitor adeverinţe, certificate", a declarat Laurenţiu Blaga, director general Agenţia Naţională de Cadastru.

Experții cred ca tranzacțiile dintr-o anumită zonă nu reflectă prețul actual al locuințelor, iar impozitul va fi discriminatoriu.
"În spatele acestei abordări aparent ştiinţifice a problemei, de fapt se află nimic altceva decât o dorinţă a guvernului de a mări impozitele pe proprietate", spunet Dan Schwartz, expert fiscal.
Măsura va avea un impact major, mai ales în marile oraşe. De exemplu, impozitul pentru un apartament cu 3 camere din Capitală este acum 300 de lei. Locuinţa are o valoare de 160.000 de euro. Asta înseamnă că proprietarul ar putea plăti aproape 800 de lei.
"Poate să crească atât de mult încât actualii proprietari să nu mai poată să-l plătească. Sunt pensionari, oameni cu salarii mici", explică Dan Schwartz, expert fiscal, porivit observatornews.ro.
În România, 95% dintre locattari sunt proprietari.