x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Impozitul forfetar omoară 40.000 de firme

Impozitul forfetar omoară 40.000 de firme

de Daniela Ivan    |    16 Apr 2009   •   00:00
Impozitul forfetar omoară 40.000 de firme
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

Gheorghe Pogea, ministrul Finanţelor Publice, a tăiat din condei impozitul forfetar care trebuia plătit doar de firmele din domeniile unde se considera că se face evaziune fiscală (imobiliare, turism) şi l-a transformat în impozit minim pentru toate firmele din toate domeniile.

Patronatele nu sunt de acord cu măsura, care ar falimenta 40.000 de firme, şi au anunţat că vor ataca noul bir în justiţie. "Impozitul forfetar nu este forfetar", a precizat ieri Constantin Niţă, ministrul pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii, Comerţ şi Mediul de Afaceri.

"Ceea ce au adoptat Guvernul şi Ministerul de Finanţe nu este impozit forfetar, este impozit minim obligatoriu. Impozitul forfetar se calculează pe fiecare domeniu de activitate, de exemplu, în turism, restaurante. Una este să impozitezi un restaurant din Bucureşti, alta e să taxezi în comuna Dor Mărunt", a precizat Niţă.

Ministrul a precizat că impozitul va fi reevaluat în 2010, când condiţiile economice vor fi altele. El a mai spus că s-a preferat introducerea unui impozit minim, deoarece ar fi durat foarte mult să se detalieze câte un impozit forfetar pe fiecare activitate care se dorea impozitată. Ministrul a spus că acest impozit este soluţia cea mai bună faţă de a creşte TVA-ul şi cota unică. "Vă duc la Bran şi stăm la pensiune şi dacă vă dă cineva factură, plătesc eu", a completat Niţă.

GUVERNUL STRÂNGE CUREAUA FIRMELOR
Reprezentanţii ministerului au mai spus că nu e normal ca din 642.000 de firme din România circa 85% din Produsul Intern Brut să fie realizat din contribuţiile a doar 12.000 de firme. Rugat însă să dea o listă cu cele mai mari companii după cifra de afaceri, care au anunţat pierderi în ultimii doi-trei ani şi care n-au plătit nimic la stat, ministrul a trimis ziariştii să întrebe la Ministerul de Finanţe.

Constantin Niţă a adăugat că introducerea impozitului minim obligatoriu va aduce la buget peste 300 de milioane de lei. În urmă cu o săptămână, ministrul IMM-urilor declara că introducerea impozitării forfetare este utilă, dar că în condiţiile economice actuale din acest an nu este oportună.

"Trebuie să strângem cureaua şi la primării, şi la regii, şi la consilii judeţene. Vorbim mai puţin la telefon, facem mai puţine deplasări", a anunţat ieri ministrul.

MĂSURĂ ANTIECONOMICĂ
Patronatele au fost însă foarte virulente la adresa noului impozit. Alianţa Confederaţiilor Patronale din România (ACPR) va ataca în contencios ordonanţa de urgenţă care introduce impozitul forfetar aplicat firmelor, a declarat Laurenţiu Plosceanu, co-preşedinte al Alianţei şi preşedinte al asociaţiei antreprenorilor de construcţii.

Decizia a fost luată în cadrul adunării generale a ACPR. Guvernul a aprobat sâmbătă o ordonanţă de urgenţă prin care stabileşte că firmele vor plăti de la 1 mai un impozit minim anual cuprins între 2.200 lei (aproximativ 500 euro), dacă au venituri totale de până la 52.000 lei, şi 43.000 lei (circa 10.000 euro) pentru venituri de peste 129 de milioane de lei.

Introducerea impozitului minim va afecta peste 40.000 de firme care vor fi nevoite să tragă obloanele sau să se mute în economia subterană, conform estimărilor Patronatului Român.

"Deşi cota impozitului va fi în sumă fixă, iar clasificarea se va face în funcţie de cifra de afaceri (zero cifră de afaceri = 500 euro impozit) apreciem că introducerea impozitului forfetar loveşte spiritul antreprenorial, esenţa unei economii de piaţă şi îi va determina pe micii întreprinzători să îşi închidă afacerile sau să se găsească modalităţi prin care să declare venituri mai mici", se arată într-un comunicat al Patronatului Român.

"Este evidentă nevoia acută de fonduri suplimentare la bugetul de stat, dar nu considerăm oportună încercarea de atragere a acestor fonduri prin adoptarea unor măsuri antieconomice, ale căror efecte vor fi reducerea veniturilor bugetare şi sporirea numărului şomerilor în România", consideră patronatele.

Reprezentanţii mediului de afaceri au atenţionat că Franţa a renunţat la acest impozit din cauza crizei financiare, în condiţiile în care firmele plăteau în 2007 un impozit forfetar de 1.300 euro anual, dar este vorba despre companii cu cifre de afaceri între 750.000 euro
şi 1,5 milioane de euro.

 

Dan Voiculescu: Grevă fiscală ca urmare a impozitului forfetar
Preşedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a declarat că introducerea impozitului forfetar demonstrează lipsa de profesionalism a Guvernului şi neînţelegerea măsurilor necesare pentru combaterea efectelor crizei economice.

Dan Voiculescu a declarat că va discuta cu Asociaţia plătitorilor de taxe posibilitatea unei greve fiscale pentru a atrage atenţia asupra greşelii pe care o face Guvernul aplicând impozitul forfetar.

"În timpul crizei, când scad profiturile agenţilor economici, Guvernul creşte taxele adâncind astfel recesiunea. Împovărarea IMM-urilor cu noi impozite în acest moment de criză va duce la blocarea sectorului privat şi la creşterea numărului de şomeri. Pe parcursul lui 2009 şi mai mult ca sigur şi 2010 ar fi trebuit să se acţioneze pentru reducerea fiscalităţii, pentru a energiza sectorul IMM-urilor. O grevă fiscală poate atrage atenţia Guvernului că se afla într-o gravă eroare şi poate fi o formă eficientă de protest a întreprinzătorilor faţă de politica fiscală incorectă", a declarat Dan Voiculescu.

×
Subiecte în articol: economic impozitul impozit forfetar