x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie În Bucureşti sunt asigurate mai multe case decât în Constanţa

În Bucureşti sunt asigurate mai multe case decât în Constanţa

de Elena Stan    |    18 Iul 2011   •   10:05

Cele mai multe polite obligatorii de asigurare a locuintelor in mediul urban au fost incheiate in Bucuresti, respectiv 148.000, in timp ce Constanta s-a clasat pe locul secund la distanta mare, cu aproape 54.000 de polite, a declarat Marius Bulugea, directorul general al Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID).

Oficialul PAID a recunoscut faptul ca, in urma cu un an, au existat estimari destul de optimiste in privinta politelor obligatorii de asigurare a locuintelor, dar in perioada ultimelor 12 luni s-au facut o serie de corecturi din cauza evenimentelor financiare la nivel mondial. ''In urma cu un an, la evenimentul de lansare al politei obligatorii de asigurare a locuintelor, m-ati intrebat ce asteptari are PAID pentru primul an de subscriere. Si, fara a lua in calcul hazardul la care suntem expusi, am afirmat, optimist, ca in 15 iulie 2011 am putea avea 15-20% dintre locuintele din Romania asigurate prin polita obligatorie. Cand spun hazard nu ma refer la cele trei riscuri pe care le acoperim prin polita obligatorie, ci la circumstantele imprevizibile si mai putin favorabile care au facut ca astazi sa vin in fata dvs. si sa corectez cifra anuntata cu un an in urma. Portofoliul PAID arata ca 8,63% din fondul locativ total a fost asigurat prin polita PAD. Printre judetele cu cel mai mare grad de cuprindere in asigurare se numara Constanta (20,38% dintr-un total de peste 264.000 de locuinte), Bucuresti (18,70% din aproape 793.000 de locuinte), Tulcea (14,7% din 94.400 locuinte), Galati - 13% din 221.507 locuinte, Braila - 12,66% din aproape 136.400 de locuinte, Ilfov - 12,58% din 122.656 de locuinte si Timis - 11,90% din 268.295 de locuinte. La polul opus se afla judetele Maramures, Salaj, Alba, Harghita, Bistrita-Nasaud si Gorj, cu niveluri situate sub 5% din totalul locuintelor din judetele respective'', a precizat seful PAID.

Angela Toncescu, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a spus ca PAID va beneficia de o baza de date atat pentru asigurarile obligatorii, cat si pentru cele facultative.
''Astazi, cand vorbim despre aceste asigurari, politele de asigurare a locuintelor reprezinta circa 40% din fondul locativ, fie ele obligatorii, fie facultative. Cred ca Romania a depasit perioada cand oamenii se gandeau sa nu-si protejeze locuintele, ci doar masinile. Am hotarat crearea unei baze de date a asigurarilor populatiei, atat obligatorii, cat si facultative. Aceasta baza de date va fi administrata de catre CSA, iar primariile vor avea acces la aceasta. Daca ramai fara locuinta este o problema, daca ramai fara masina, nu e un capat de tara'', a mentionat Toncescu.

In ceea ce priveste amenzile aplicate dupa depasirea datei-limita prevazuta de lege, respectiv 15 iulie 2011, sefa CSA a mentionat ca nu sanctiunile rezolva problemele, iar oamenii trebuie convinsi mai intai de necesitatea incheierii unei polite obligatorii.

''Consider ca nu amenda rezolva niste lucruri, ci oamenii trebuie sa fie constienti de beneficiile unei asigurari fie facultative, fie obligatorii. Un rol foarte important in demararea acestui lucru il reprezinta autoritatile locale. Ideea nu este de a amenda omul, ci acesta trebuie convins sa-si incheie asigurarea obligatorie sau cea facultativa'', a spus Angela Toncescu.

PAID este o componenta esentiala a programului romanesc de asigurare a catastrofelor, gestionat de catre Ministerul Administratiei si Internelor /MAI/. Conform prevederilor legii, PAID administreaza asigurarea obligatorie a locuintelor, care acopera trei riscuri de baza specifice Romaniei, respectiv cutremur, inundatii si alunecari de teren.

Pool-ul s-a constituit ca societate comerciala, in luna noiembrie 2009, prin efortul comun a 13 societati de asigurare (ABC Asigurari, Astra Asigurari, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins Romania, Generali, Grawe Romania, Groupama Romania, Platinum Asigurari si Uniqa Asigurari).
Acoperirea PAID este una de tip prim risc si functioneaza pe principiul solidaritatii, adica se aplica acelasi nivel de prima de asigurare pentru orice locuinta, independent de gradul de vulnerabilitate specific acesteia.

Primele de asigurare pentru PAD sunt de 20 de euro, pentru o suma asigurata de 20.000 de euro, si de 10 euro - pentru o suma asigurata de 10.000 euro.

×