x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie În ianuarie, România a avut cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei din UE

În ianuarie, România a avut cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei din UE

28 Feb 2011   •   12:39

Luna ianuarie a fost a şasea lună consecutivă în care România a avut cea mai ridicată rată anuală a inflaţiei din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, de 7%. Totuşi o rată în scădere faţă de 7,9%, cât a fost în decembrie, în condiţiile în care în UE rata anuală a inflaţiei în ianuarie s-a menţinut la 2,7%, iar în zona euro a crescut la 2,3%.

Conform unei estimări revizuite publicate, astăzi, de Oficiul European de Statistică (Eurostat), cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei s-au înregistrat în Irlanda (0,2%) şi Suedia (1,4%), iar cele mai ridicate au fost în România (7%), Estonia (5,1%) şi Grecia (4,9%).

În ianuarie, comparativ cu luna precedentă, rata anuală a inflaţiei a crescut în 15 state membre din UE şi a scăzut în 12 ţări membre.

România se situează pe primul loc în UE şi atunci când este vorba de creşterea medie a preţurilor pe total în ultimele 12 luni, cu o creştere de 6,2%, urmată de Grecia (4,9%) şi Ungaria (4,5%), anunţă Agerpres.

Rata inflaţiei în zona euro a depăşit ţinta avută în vedere de Banca Centrală Europeană (BCE), care vrea să menţină creşterea preţurilor sub, dar în apropiere, de două procente.

De la 1 ianuarie 2011 zona euro are 17 ţări membre, prin aderarea Estoniei.

×