x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Incendiile devastatoare au lovit continentul. Nici România nu a scăpat

Incendiile devastatoare au lovit continentul. Nici România nu a scăpat

de Adrian Stoica    |    08 Mai 2023   •   07:15
Incendiile devastatoare au lovit continentul. Nici România nu a scăpat
Sursa foto: Agerpres

Europa a fost lovită anul trecut de cel mai mare număr de incendii de vegetație din ultimii ani, ele afectând și cea mai mare suprafață. În întreaga Europă, incendiile din 45 de țări au ars în total 1.624.381 de hectare, aproximativ o suprafață de dimensiunea Muntenegrului, potrivit datelor Sistemului european de informații privind incendiile forestiere (EFFIS). Doar 2006 a fost mai rău pentru Europa în ansamblu, în timp ce pentru țările UE sezonul a fost cel mai rău din 2017.

Țara cel mai grav afectată a fost Ucraina, cu o suprafață totală arsă cartografiată semnificativ mai mare decât în orice altă țară acoperită de EFFIS. Au fost cartografiate 6.309 incendii, rezultând o suprafață totală arsă de 498.711 ha, din care trei sferturi erau terenuri agricole. Raportul nu precizează câte dintre incendii au fost legate de războiul care a izbucnit odată cu invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022. Datele pentru Ucraina includ și incendiile urbane, deci nu sunt direct comparabile cu alte țări. În afară de Ucraina, Spania a fost cea mai afectată de incendii, cu un total de 315.705 ha arse, de 3,5 ori mai mult decât în 2021. Anul acesta, multe dintre incendii au fost alimentate de mai multe valuri de caniculă și seceta care a lovit Europa.

Cum arată harta incendiilor

„România (162.518 ha), Portugalia (112.063 ha), Bosnia și Herțegovina (76.473 ha) și Franța (74.654 ha) au fost, de asemenea, printre cele cinci țări care au fost cele mai afectate”, se arată în raport. Mai multe țări din Europa de Sud-Est și Centrală au înregistrat o înrăutățire semnificativă a pagubelor provocate de incendii de vegetație comparativ cu 2021.

Pentru România, sezonul incendiilor a fost cel mai rău din ultimii 10 ani. Suprafața totală arsă pe hartă a fost de 162.518 ha, concentrată în regiunea Tulcea. Peste două treimi din pagube au avut loc în martie. Sezonul de incendii din 2022 din Bulgaria a fost printre cele mai grave din ultimii ani, în timp ce în Serbia a fost al doilea cel mai rău de până acum. Suprafața totală arsă din Croația a crescut de trei ori față de anul precedent, iar numărul de incendii cartografiate a fost cel mai mare din ultimul deceniu. A fost, de asemenea, cel mai rău sezon de incendii din Cehia timp de cel puțin un deceniu, în principal din cauza unui incendiu uriaș în provincia Hřensko în iulie. În mod similar, un singur incendiu foarte mare a ars aproximativ 4.000 ha în provincia Obalno-kraška din Slovenia. Acesta a fost cel mai rău sezon de incendiu din Ungaria, cu 7.960 ha de teren ars, ceea ce a fost de peste zece ori mai mare decât media din ultimul deceniu. Pe de altă parte, sezoanele incendiilor de vegetație au fost relativ blânde în Kosovo, Letonia, Lituania, Muntenegru, Macedonia de Nord și Turcia.

Privind în 2023, Spania și Portugalia au cea mai mare suprafață arsă de până acum la nivel UE. La patru luni de la începutul anului, Franța și-a depășit deja media anuală, cu 21.331 de hectare arse în acest an, față de media de 13.153 ha.

Siturile Natura 2000, printre cele mai afectate

Siturile protejate Natura 2000, care găzduiesc specii de plante și animale pe cale de dispariție, au fost printre zonele devastate de incendii. Suprafața totală arsă în aceste arii protejate a atins în 2022 365.308 ha, cea mai mare cantitate cartografiată din ultimii zece ani. Numai în UE, incendiile au ars un total de 837.212 ha în 26 din țările UE 27 (excluzând Luxemburg). Cea mai mare parte a pagubelor a avut loc în iulie, în special în Spania, Portugalia, Franța, Italia și Grecia. „Incendiile care năvălesc de la vest la est și peste nordul, centrul și sudul Europei dovedesc în mod clar efectele schimbărilor climatice”, atrăgea atenția EFFIS într-un raport, subliniind necesitatea ca populațiile să se pregătească „să trăiască cu incendiile de pădure, deoarece acestea devin mai frecvente și mai intense din cauza schimbărilor climatice”.

 

 

 

×
Subiecte în articol: incendiu seceta devastatoare