x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Începând cu 2012, comerţul cu masă lemnoasă tăiată ilegal este interzis în UE

Începând cu 2012, comerţul cu masă lemnoasă tăiată ilegal este interzis în UE

08 Iul 2010   •   00:00

Parlamentul European (PE) a votat miercuri interzicerea în Uniunea Europeană (UE) a comerţului cu material lemnos tăiat ilegal, măsura urmând să intre în vigoare în 2012, după acordul statelor membre, potrivit Mediafax.

Legislativul european a adoptat şi introducerea de sancţiuni şi modalităţi de urmărire a traseului comercial al masei lemnoase, potrivit unui comunicat al PE. Măsura are ca scop reducerea tăierilor ilegale de păduri şi asigurarea de informaţii mai ample pentru consumatori.  În prezent, 20% din masa lemnoasă comercializată în UE provine din surse ilegale, potrivit estimărilor, se arată în comunicat.

Statele membre vor fi responsabile pentru aplicarea sancţiunilor pentru companiile care încalcă legislaţia. PE a stabilit principii pentru impunerea de amenzi: impactul asupra mediului, valoarea masei lemnoase şi veniturile din taxe pierdute de autorităţi. Membrii UE pot impune şi pedepse penale. Pentru a asigura urmărirea traseului comercial, toate companiile implicate vor fi obligate să declare de la cine au achiziţionat masa lemnoasă şi către cine au vândut-o. Statele membre UE au acceptat deja informal reglementările şi urmează să le aprobe în acest an. Noile prevederi vor intra în vigoare din 2012, pentru a permite companiilor din industria lemnului să se adapteze.

×
Subiecte în articol: economic