x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Începe MAREA PRIVATIZARE: Guvernul a aprobat listarea a câte 15% din filialele de distribuţie ale Electrica

Începe MAREA PRIVATIZARE: Guvernul a aprobat listarea a câte 15% din filialele de distribuţie ale Electrica

de Daniel Ionaşcu    |    27 Mar 2012   •   11:46
Începe MAREA PRIVATIZARE: Guvernul a aprobat listarea a câte 15% din filialele de distribuţie ale Electrica

Executivul va incepe listarea a cate 15% din actiunile filialelor de distributie a energiei detinute de Electrica, umand ca pretul de vanzare sa fie decis de adunarile generale ale actionarilor pentru fiecare companie, a anuntat Dan Suciu, purtatorul de cuvant al Guvernului.

Listarea a fost convenita cu Fondul Monetar International (FMI), dupa indelungi batalii duse cu expertii institutiei internationale, care au insistat atat in decembrie, cat si in februarie ca cele trei filiale sa fie privatizate complet. Filialele au devenit si mai cautate in timpul crizei, deoarece ofera un flux stabil de bani proprietarilor, din moment ce sunt monopoluri naturale iar tarifele sunt reglementate de catre Autoritatea Nationala Reglementare in Energie (ANRE).

Electrica SA detine cate 78% din cele trei companii, respectiv Electrica Distributie Transilvania Sud, Electrica Distributie Transilvania Nord si Electrica Distributie Muntenia Nord. Fondul Proprietatea este actionar minoritar, cu cate 22%. Un act normativ de la finele anului 2011 obliga statul roman sa listeze cel putin 5% din filialele de distributie ale Electrica, Salrom, Posta Romana, dar si complexurile energetice Turceni, Rovinari si Craiova, la care se adauga pe lista Electrica Furnizare.

Complexul Oltenia si Electrica Furnizare, vandute si ele

Cele trei complexuri vor fuziona cu Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO), pentru a forma Complexul Energetic Oltenia. Executivul si-a asumat in fata FMI privatizarea sa in acest an. Acelasi lucru se va intampla si cu Electrica Furnizare, care trebuie vanduta pana la sfarsitul lunii octombrie 2012.

Listari de aeroporturi

Pe lista FP se mai gasesc si o serie de companii din subordinea Ministerului Transporturilor: Aeroporturi Bucuresti, Aeroportul Timisoara, cel de la Kogalniceanu, dar si Administratia Porturilor Maritime, Administratia Canalelor Navigabile, Administratia Porturilor Dunarii Fluviale si Administratia Porturilor Dunarii Maritime.

×