x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Începe marea renegociere cu FMI

Începe marea renegociere cu FMI

de Daniel Ionaşcu    |    01 Feb 2012   •   21:00
Începe marea renegociere cu FMI

Fondul Monetar International (FMI) l-a urecheat public pe ministrul Ion Ariton (foto) pentru situatia unor companii din subordinea Ministerului Eco­nomiei precum Termoelectrica si Oltchim, si a cerut rezilierea mai rapida a contractelor cu 'baietii destepti'.

In spatele usilor inchise, expertii FMI au insistat din nou ca autoritatile romane sa puna ultimele trei distributii de energie electrica pe lista companiilor care se vor privatiza majoritar, au declarat pentru Jurnalul National surse apropiate negocie­rilor. Atunci, expertii FMI au anuntat ca se duc cu 'mandatul' la Guvern si, ulterior, n-au mai revenit cu cererea. Privatizarile distributiilor de energie electrica detinute de statul roman au fost in noiembrie 2011 motivul primei razmerite a autoritatilor impotriva FMI. Autoritatile romane au obtinut atunci scoaterea distributiilor de pe listele de privatizare.

Cu ochii pe baietii destepti din energie
'Delegatia FMI a cerut intensificarea eforturilor pentru identificarea unor solutii in vederea rezilierii in cel mai scurt timp a acestor contracte', se mentioneaza in comunicatul Ministerului Economiei. Deocamdata, singurii 'baieti destepti' care au fost deconectati de Hidroelectrica de la pompa cu bani au fost in mare parte societati controlate de stat: Compania Nationala a Huilei (CNH), Salrom si Patinoarul Brasov, care oricum luau energie la preturi mult mai mari decat traderii Energy Holding, Alpiq sau EFT. De asemenea, a mai fost reziliat contractul cu Luxten, firma de unde in 2008 Elena Basescu incasa 6.900 de lei lunar pentru patru ore de munca pe zi, conform declaratiilor din presa. In toamna anului trecut, fostul ministru al Economiei Adriean Videanu declara ca 'Fondul Proprietatea este tatal baietilor destepti', pentru ca a blocat in justitie formarea gigantilor energetici. El a mai spus atunci ca singura posibilitate ca 'baietii destepti' sa dispara este sa dispara si Hidroelectrica.

Termoelectrica trebuia lichidata inca din 2011
Delegatia FMI a cerut ministerului sa se hotarasca mai repede ce active sunt viabile din cadrul Termoelectrica pentru a le integra in alte companii, in vreme ce acelea neperformante sa fie privatizate sau lichidate. Ministerul primise, anterior, termen 31 iulie 2011 pentru lichidarea Termoelectrica. Concomitent, cele opt companii din subordinea Ministerului Economiei monitorizate de FMI aveau, la sfarsitul anului trecut, arierate de 8,481 miliarde de lei, sub nivelul prognozat de 10 miliarde, dar pierderi cu 7% mai mari decat cele estimate.

Totusi, reprezentantii FMI au considerat obiectivul indeplinit. Ministerul trebuie sa listeze in acest an pe bursa cate 15% din Romgaz, Transgaz, Transelectrica si distributiile detinute de Electrica, cate 10% din Hidroelectrica si Nuclearelectrica, plus cei 9,8% restanti de la esecul Petrom de anul trecut. Concomitent, va privatiza Oltchim, Electrica Furnizare, Complexul Energetic Oltenia si Cuprumin.

Liberalizarea pretului la gaze s-a flexibilizat
Oficialii Comisiei Europene si ai FMI manifesta flexibilitate in ceea ce priveste amanarea datei de libera­lizare a preturilor la energie si gaze, in conditiile in care parametrii economici ai UE s-au schimbat, astfel ca probabil se va ajunge la un acord, a declarat ieri si Laszlo Borbely, vicepresedinte UDMR si ministru al Mediului. Liderii si ministrii UDMR s-au intalnit si ei la Guvern cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI).

'Noi am vorbit de partea aceasta, pentru cetateni va fi foarte dificil sa suporte unele cheltuieli daca nu avem o amanare la liberalizarea pretului energiei. Din cate am observat, exista o flexibilitate in ceea ce priveste zona aceasta cu liberalizarea pretului la energie catre cetateni. Cu liberalizarea la nivelul companiilor va fi o discutie dificila, si atunci va trebui sa vedem. Sunt si reglementari europene, evident, dar in zilele urmatoare vor fi finalizate aceste discutii', a spus Borbely. Tema a revenit in discutie dupa ce du­minica presedintele Traian Basescu a declara ca se va incerca o replanificare a liberalizarii pretu­rilor la energie si gaze, pentru 2020 la populatie si 2017 la companii.

×
Subiecte în articol: economia FMI