x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Income Magazine. O realitate românească: absolvenţi de şcoli profesionale cu calificări inutile

Income Magazine. O realitate românească: absolvenţi de şcoli profesionale cu calificări inutile

10 Iul 2016   •   14:10
Income Magazine. O realitate românească: absolvenţi de şcoli profesionale cu calificări inutile

Este o lipsă acută de meseriaşi în România. Toată lumea se înghesuie la poziţii de top management. Cu alte cuvinte, toţi vrem să fim şefi. Companiile avertizează asupra acestei probleme grave care duce la scăderea veniturilor, iar acest lucru se răsfrânge asupra economiei.

O primă cauză identificată de specialişti este sistemul de învăţământ, care nu mai corespunde de foarte multă vreme cu nevoile de pe piaţa muncii. Cu alte cuvinte ne şcolim copiii în nişte meserii care pur şi simplu nu mai sunt de actualitate.

Între sistemul de învăţământ profesional şi nevoile angajatorilor este un decalaj foarte mare. Meseriaşii par a fi o specie pe cale de dispariţie. Aproximativ 40% din firme au mai mult de 50% posturi vacante, iar angajatorii se plâng că procesul de recrutare poate dura şi 3 luni.

''Avem peste 80% dintre angajatori care considera ca invatamantul profesional din Romania nu pregateste absolventi pentru meseriile cerute, iar absolventii care ies ies cu o pregatire foarte slaba din punctul de vedere al practicii'', spune Lăcrămioara Loghin, managing director Exact Cercetare şi Consultanţă

Peste 60% dintre companii ajung să apeleze la forţă de muncă necalificată pentru a acoperi deficitul de meseriaşi. Pe de altă parte, nici românii nu se înghesuie să înveţe o meserie. Studiile arată că vizate sunt poziţiile de management şi top-management, iar problema principală este că această percepţie influenţează tot ceea ce se întâmplă în şcolile profesionale şi pe piaţa muncii.

În România, multe dintre calificările cu care se aleg tinerii la absolvirea şcolilor profesionale nu mai sunt de actualitate. Prin urmare, dintr-o lipsă acută de meseriaşi, companiile au început să îşi pregătească singure specialiştii. Situaţia nu rezolvă însă decât punctual problemele din piaţa muncii.

''Ar trebui sa avem un sprijin din partea Guvernului, care nu inseamna doar deschidere, ci inseamna si sa ne puna la dispozitie anumite instrumente, pentru ca atata vreme cat vrei sa creezi ceva pe termen lung ai nevoie de prognoze. Romania ar trebui sa aiba o directie despre ce inseamna dezvoltarea economica a acestei tari, ca sa stim care sunt acele zone care se vor dezvolta in urmatorii ani, astfel incat sa stim unde putem face acele scoli profesionale, de unde angajatorii, companiile care au nevoie de forta de munca sa mearga sa isi aleaga ca dintr-o pepiniera'', consideră Mona Nicolici, manager de sustenabilitate OMV-Petrom.

Pentru companii, lipsa locurilor de muncă înseamnă pierderi financiare, care, la rândul lor, se răsfrâng asupra economiei.

Subiectul a fost comentat la Income Magazine de Adrian Maniuţiu şi invitaţii săi, Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România şi Adrian Marius Dobre, secretar general la Fundaţia Institutul Social Democrat "Ovidiu Şincai".

VEZI VIDEO, PE ANTENA3.RO

×