x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Indicatori - Inflatia creste, economia franeaza

Indicatori - Inflatia creste, economia franeaza

de Adrian Mihai    |    10 Dec 2005   •   00:00
Indicatori - Inflatia creste, economia franeaza

Inflatia va depasi nivelul superior de 8,5% al tintei. Doar cresterea economica este in scadere.

Inflatia va depasi nivelul superior de 8,5% al tintei. Deficitul de cont curent creste si el, ca urmare a schimbarii metodologiei de calcul. Doar cresterea economica este in scadere.

Schimbarea metodologiei de calcul a deficitului de cont curent a dus la cresterea acestuia cu aproape un punct procentual. "In 2004, initial am avut un deficit de cont curent de 7,6%, care nu includea date privind profitul reinvestit. Am ajuns la un deficit de 8,7%, dar acesta are o sustinere solida. Estimam ca in 2005 vom avea un deficit de 8,6%", a aratat Marian Mustareata, director in Banca Nationala a Romaniei, la seminarul "Sustenabilitatea deficitului de cont curent al balantei de plati", organizat de Banca Nationala a Romaniei in colaborare cu Centrul de politici economice. "Corectia apare pentru ca investitorii au reinvestit profitul. Noi spunem ca acest lucru este extrem de pozitiv", considera Mugur Isarescu, guvernator al Bancii Nationale a Romaniei. "Trebuie sa fim vigilenti in abordarea noastra legata de deficit", a precizat Isarescu. El a aratat ca tendinta de crestere a consumului este mult mai rapida decat a productiei, fapt ce nu este sustenabil si trebuie sa ne dea de gandit.

TINTA DEPASITA. Rata inflatiei la sfarsitul acestui an ar putea depasi cu putin nivelul de 8,5%. "Rata inflatiei se va situa in noiembrie la 1,1%-1,2%, exclusiv din ajustarea preturilor administrate, iar in decembrie ar putea sa apara o presiune suplimentara din partea cererii, ceea ce va duce la o depasire a nivelului de 8,5%, nesemnificativa insa", a explicat Isarescu. BNR miza pe o inflatie de 1,2% in noiembrie si 0,3%-0,4% in decembrie.

RITM INCETINIT. Cresterea economica in 2005 ar putea sa coboare sub 5%, avand in vedere evolutia din primele trei trimestre, a declarat vineri guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu. Institutul National de Statistica a anuntat ieri incetinirea ritmului de crestere economica in primele noua luni ale acestui an la 3,6%, comparativ cu 4,9% dupa primul semestru. Cauza principala a fost scaderea productiei din agricultura si silvicultura ca efect al inundatiilor, informeaza Institutul National de Statistica (INS). Isarescu nu s-a aratat ingrijorat de incetinirea cresterii PIB, cat de evolutia slaba consemnata la nivelul productiei industriale in contrast cu majorarea semnificativa a cererii.

×
Subiecte în articol: economic