x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie "Indicatorul crizei" arată reintrarea în recesiune

"Indicatorul crizei" arată reintrarea în recesiune

de Daniel Ionaşcu    |    29 Mar 2012   •   17:28

Consumul de energie electrica, catalogat in 2009 de catre presedintele Traian Basescu drept "indicatorul crizei", a scazut de la inceputul anului pana acum 1,3- 1,4%, fata de aceeasi perioada a anului trecut, potrivit datelor prezentate de Transelectrica.

"De la inceputul anului consumul a scazut cu 1,3-1,4%, evolutia este corelata cu situatia economica", a declarat Marian Cernat, directorul Dispeceratului Energetic National, aflat in cadrul companiei.

"Speram ca pana la finele anului sa inregistram crestere", a mai adaugat el.

Mai multe companii mari din industrie si-au inchis portile sau au lucrat la limita de avarie in luma februarie, ca urmare a gerului si a dificultatilor de aprovizionare cu materii prime.

Combinatul siderurgic ArcelorMittal Galati anunta ca nu isi poate onora comenzile la export ca urmare a blocarii Dunarii cu blocuri de gheata, in vreme ce conglomeratul rus Mechel a inchis temporar unitatile Mechel Targoviste, Mechel Campia Turzii, Ductil Steel Buzau si Ductil Steel Otelul Rosu. La fel, Alro a avut probleme cu livrarea materiei prime pentru Alum Tulcea.

Combinatul chimic Oltchim a mentinut in luna februarie 840 de angajati in somaj tehnic din cauza lipsei materiei prime si a capitalului de lucru, in vreme ce in martie au suportat aceeasi masura 713 salariati, potrivit unui comunicat trimis Bursei de Valori Bucuresti (BVB). Oltchim avea septemembrie 2011 un numar de 3.470 salariati.

De altfel, ieri Mechel Campia Turzii a notificat sindicatele ca aproape 800 din cei 1.904 angajati ai combinatului vor fi disponibilizati incepand cu luna iunie.

Comenzile noi din industrie au consemnat in ianuarie 2012 o scadere cu 2,3% fata de ianuarie 2011, dupa ce si in decembrie 2011 au inregistrat un declin de 1,8% fata de aceeasi luna din 2010.

Bogdan Dragoi, ministrul Finantelor, declara in data de 9 martie ca Romania ar putea recadea tehnic in recesiune dupa primul trimestru, inregistrand al doilea trimestru consecutiv de scadere economica. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, va fi insa o crestere de 1,5-2%, mai spunea el.

×