x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Industria României face figură proastă, dar alţii stau şi mai rău, în frunte cu Germania și Austria

Industria României face figură proastă, dar alţii stau şi mai rău, în frunte cu Germania și Austria

de Redacția Jurnalul    |    16 Aug 2024   •   14:45
Industria României face figură proastă, dar alţii stau şi mai rău, în frunte cu Germania și Austria

Industria României face figură proastă în acest an. Totuși, alţii stau mai rău, în frunte cu Germania, Austria și Olanda, anunță Ziarul Financiar.

Industria României nu face o figură bună în acest an, cum nu a făcut-o nici anul trecut când a avut o contribuţie negativă la creşterea PIB (minus 0,5%). Iar tabloul economiei UE, principalul partener economic al ţării, nu lasă loc de prea mari speranţe.

Potivit datelor Eurostat, oficiul de statistică al Comisiei Europene, producţia industrială a scăzut în UE în iunie 2024 faţă de iunie 2023, cu o medie de 3,2%. În aceeaşi vreme, industria României a cres­cut, în aceeaşi lună, cu 0,5%. Când analizează industria, Eurostat nu oferă date trimestriale, ci doar date lunare, iunie faţă de mai sau iunie curent faţă de iunie trecut, de pildă. La şase luni din 2024 industria României a scăzut cu 2,1%, dar Eurostat nu surprinde datele trimestriale. Chiar şi aşa se poate determina evoluţia industriei, din datele lunare. De pildă, industria României a avut, de la începutul anului, patru luni de cădere (raportat la lunile corespunzătoare din 2023) şi două de creştere. Germania, principala piaţă de export a României, a avut şase luni de cădere consecutivă. Italia, al treilea partener comercial, tot şase luni de cădere, iar Franţa (al doilea partener comercial), trei luni de creştere şi trei de cădere. În condiţiile în care pieţele de export ale României suferă, şi industria României suferă. La şase luni din an, exporturile româ­neşti s-au restrâns cu 2,4% şi căderea exporturilor nete este una din cauzele rezultatelor slabe înnregistrate de economie la şase luni – o creştere a PIB de doar 0,8% în T2 şi de 0,7% în S1.

În iunie 2024, comparativ cu iunie 2023, producţia industrială a scăzut cu 3,9% în zona euro şi cu 3,2% în UE. Căderile au fost aproape pe toată linia în UE.

Producţia industrială a scăzut cu 1,2% pentru bunurile intermediare, a crescut cu 2,6% pentru energie, a scăzut cu 7,1% pentru bunurile de capital şi a scăzut cu 2,0% pentru bunurile de larg consum. Dintre statele membre pentru care sunt disponibile date, cele mai mari scăderi anuale au fost înregistrate în Irlanda (-17,4%), Croaţia (-8,3%) şi Letonia (-5,5%). Cele mai mari creşteri au fost înregistrate în Grecia (+9,5%), Cipru (+8,8%) şi Malta (+6,3%). România, cu un plus de 0,5%, a fost între primele zece state din Uniune care au înregistrat creştere, în iunie.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: industrie PIB eurostat