x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Inflaţia a ajuns la 8,63%

Inflaţia a ajuns la 8,63%

de Daniela Ivan    |    14 Apr 2008   •   00:00

Preţurile de consum au urcat în martie cu 0,67%, iar rata anuală a inflaţiei a ajuns la 8,63%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Preţurile de consum au urcat în martie cu 0,67%, iar rata anuală a inflaţiei a ajuns la 8,63%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

 

Cele mai importante scumpiri din luna martie au fost înregistrate de grupa serviciilor, de 0,92%, avans susţinut de serviciile de telefonie, a căror creştere s-a plasat la 1,87%. Pe acelaşi segment, o scumpire importantă, de 1,88%, au consemnat şi transporturile aeriene, însă ponderea acestora în indicele preţurilor de consum este redusă. Preţurile mărfurilor alimentare au urcat, în martie, cu 0,55%, cele mai semnificative scumpiri, de 6,77%, fiind înregistrate de citrice şi fructe meridionale, însă ponderea acestora nu este una dintre cele mai ridicate. Ieftiniri au fost înregistrate, la grupa mărfurilor alimentare, la legume şi conserve de legume (0,79%) şi ouă (1,82%). În cel mai recent raport asupra inflaţiei, publicat la începutul lunii februarie, Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în creştere, cu 1,6 puncte procentuale, prognoza de inflaţie pentru acest an, de la 4,3% la 5,9%, şi estimează pentru decembrie 2009 o inflaţie anuală de 3,9%. Prognoza pentru 2009 a fost revizuită în scădere de la 4,3%, însă cifra nu fusese publicată până la acel moment.

OPINII.Analiştii financiari au păreri diferite în ceea ce priveşte evoluţia inflaţiei şi a ratelor de dobândă, o parte dintre ei anticipând continuarea inflamării preţurilor şi, în consecinţă, o dobândă de politică monetară mai ridicată, iar alţii că ratele actuale reprezintă maximele anuale. Economiştii şefi de la BCR şi Millenium Bank, Lucian Anghel şi Ciprian Dascălu, consideră că inflaţia anuală a atins nivelul maxim, în timp ce economistul şef al BRD- Groupe Societe Generale, Florian Libocor, şi directorul pieţe financiare al ING Bank, Florin Câţu, nu exclud o inflamare a preţurilor peste nivelul actual. La rândul său, Florian Libocor ia în calcul un nou nivel maxim al inflaţiei în următoarele trei luni, atât pe fondul unui efect de bază (rate mici în mai - iunie), dar mai ales ca rezultat al rectificărilor la preţurile administrate şi presiunile în continuare la preţurile alimentare, în mare parte speculative."Inflaţia maximă a anului ar putea să se atingă în următoarele trei luni şi ar putea fi chiar de 9%. În acest context, o nouă majorare a dobânzii ar fi necesară, dar nu în şedinţa de politică monetară din mai", a explicat Libocor. ŞI Lucian Anghel, vede inflaţia din martie ca maximul anual din 2008, iar în aceste condiţii, nu crede într-o nouă majorare a dobânzii BNR. Rata dobânzii de 9,5% cred că va fi maximul acestui an, dar se va menţine la acest nivel până când se va vedea ce se întâmplă cu inflaţia. Rata anuală a inflaţiei se va menţine la 8% câteva luni bune. Totuşi, aşa cum am văzut o majorare intensă a inflaţiei, inclusiv susţinută de preţul gazului, tot aşa putem vedea şi o întoarcere", a mai punctat Anghel.

×
Subiecte în articol: economic